Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Lilletun (KrF) om WTO/GATS-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Lilletun (KrF) om WTO/GATS-forhandlingene

Stortinget, 19.04.06

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 726 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Jon Lilletun (KrF) til utenriksministeren:

I forbindelse med WTO/GATS-forhandlingene tilbyr landene visse områder for konkurranseutsetting. Dette kan eventuelt berøre handlefriheten i alkoholpolitikken. Har Norge gitt noen slike tilbud eller stilt noen krav eller vært med i grupperinger som har stilt krav overfor andre land som berører alkoholpolitiske spørsmål, og har vi mottatt noen krav fra andre land som berører Norges handlefrihet på det alkoholpolitiske området?

Utenriksministerens svar:

Tjenesteavtalen i WTO (GATS) slår klart fast medlemsstatenes rett til å regulerere og innføre nye reguleringer for å tilgodese nasjonale politiske målsettinger. Dette gjelder også norske begrensninger på tilgangen til og markedsføringen av alkohol.

Den eneste tjenestesektoren som anses å berøre norsk alkoholpolitikk er distribusjonstjenester, herunder detaljisthandel, hvor Norge har et monopol.

Det norske tilbudet på dette området unntar derfor eksplisitt handel med alkohol slik at vi har handlefrihet til å videreføre et utsalgsmonopol.

Det er utarbeidet kollektive krav på en rekke tjenestesektorer i GATS-forhandlingene, herunder distribusjonstjenester. Norge deltar imidlertid ikke i det kollektive kravet for distribusjonstjenester og vi har heller ikke mottatt dette kravet.

Derimot har Norge mottatt bilaterale krav fra enkelte utviklingsland som ber om at Norge fjerner sine reservasjoner på detaljhandel med alkohol. Regjeringen har imidlertid ikke til hensikt å endre det norske tilbudet på dette punktet.

For øvrig vil jeg også vise til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 727 (2005-2006).