Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Solvik-Olsen (Frp) om Midtøsten-konflikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har sluttet seg til det brede internasjonale syn om at de nyvalgte palestinske selvstyremyndighetene (PA) må ta skritt i retning av å innfri kravene som Kvartetten (FN, USA, EU og Russland) har stilt om å avstå fra bruk av vold, anerkjenne staten Israel og aksept av tidligere inngåtte avtaler, skriver utenriksministeren i sitt svar. (24.04.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Solvik-Olsen (FrP) om Midtøsten-konflikten

Stortinget, 21.04.06

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 769 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Ketil Solvik-Olsen (FrP):

Ifølge NRK Rogaland mener APs Odd Kristian Reme at greit for Norge å fortsatt støtte palestinerne økonomisk under en Hamas styre, selv om Hamas har som mål å fjerne staten Israel fra kartet, fordi begge parter i Israel/ Palestina konflikten "har som mål å utrydde hverandre." Er det Utenriksministerens oppfatning og forståelse av konflikten at Israel ønsker å fjerne palestinerne/Hamas fra kartet, og at det derfor er legitimt for Norge å finansiere en part i en konflikt med mål å utslette sin nabo?

Utenriksministerens svar:

Det bør ikke herske noe tvil om Regjeringens forståelse av konflikten i Midtøsten. Denne regjeringen, i likhet med foregående regjeringer, støtter og fremmer målet om en tostatsløsning, der en levedyktig palestinsk stat kan leve side om side i fred med Israel innenfor sikre og anerkjente grenser. Dette er en målsetning både Israel og PLO har sluttet opp om.

Norge har gjennom mange år gitt betydelig støtte til det palestinske folk og til de palestinske selvstyremyndighetene som ledd i arbeidet for en tostatsløsning. Det er viktig å videreføre dette engasjementet.

Samtidig har Norge sluttet seg til det brede internasjonale syn om at de nyvalgte palestinske selvstyremyndighetene (PA) må ta skritt i retning av å innfri kravene som Kvartetten (FN, USA, EU og Russland) har stilt om å avstå fra bruk av vold, anerkjenne staten Israel og aksept av tidligere inngåtte avtaler. Kvartettens krav støttes av arabiske land og av palestinernes folkevalgte president og leder for PLO, Mahmoud Abbas.

Regjeringen har gitt uttrykk for at framtidig bistand og samarbeid direkte med PA vil være avhengig av om disse vilkårene oppfylles. Den øvrige bistanden, som Norge gir via FN og internasjonale humanitære organisasjoner, vil i denne sammenhengen ikke bli berørt.