Historisk arkiv

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Høglund (FrP) om å øke antallet norske ansatte i internasjonale organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Høglund (FrP) om å øke antallet norske ansatte i internasjonale organisasjoner

Stortinget, 26.04.06

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 786 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten Morten Høglund (Frp):

I ulike internasjonale organisasjoner, ikke minst ulike FN-organisasjoner, er det ansatt relativt få nordmenn. Særlig er det få sammenlignet med hva vi yter i økonomiske bidrag og sammenlignet med en del andre land. Mener utenriksministeren det er et mål også å ha norske ansatte i sentrale internasjonale organisasjoner, og i tilfelle ja, hva vil utenriksministeren gjøre for å få flere norske ansatte?

Utenriksministerens svar:

Det er Regjeringens mål å øke antallet ansatte nordmenn i internasjonale organisasjoner. Med kun 88 nordmenn ansatt i regulære stillinger i dag, er Norge generelt sett underrepresentert i staben i FN-systemet, både i forhold til prinsippet om rekruttering etter geografisk fordeling, og i lys av de betydelige økonomiske bidrag Norge yter til enkelte organisasjoner.

Også i organisasjoner utenfor FN-systemet er Norge svakere representert i staben enn ønskelig. Det gjelder for eksempel regionale organisasjoner som OSSE, Europarådet, EFTA, ESA, og også i NATO, WTO, Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene.

Rekruttering til regulære stillinger i internasjonale organisasjoner er en møysommelig og tidkrevende prosess. Målsettingen for antallet norske ansatte vil variere fra organisasjon til organisasjon, og i forhold til Norges utenriks- og utviklingspolitiske prioriteringer, samt i forhold til vår betydning for organisasjonen og de norske bidrag.

Det er viktig å understreke at vi i alle disse sammenhengene forholder oss til de kvalifikasjonskrav som organisasjonene selv fastsetter for stillingene. Det er også vår erfaring at det godt lar seg gjøre å kombinere ønsket om rekruttering av flere nordmenn til FN med kravene som stilles til FN-ansattes kvalifikasjoner.

Utenriksdepartementet søker nå å systematisere og intensivere arbeidet for å få flere nordmenn inn i den daglige driften av internasjonale organisasjoner.

Dette vil blant annet skje ved styrking av den såkalte ”Enheten for rekruttering til internasjonale organisasjoner” i departementet som samordner dette rekrutteringsarbeidet.

Hovedoppgaven er å bidra til å redusere underrepresentasjonen ved å aktivt identifisere og lansere velkvalifiserte norske kandidater.

Samtidig er det klart at FNs organisasjoner og sekretariater i henhold til egne regler har et eget ansvar for å sikre rimelig geografisk fordeling blant sine ansatte.

Etter påtrykk fra norsk side har enkelte FN-organisasjoner utarbeidet handlingsplaner for å øke antall nordmenn.

Utenriksdepartementets rekrutteringsenhets oppgave er å bidra til å bekjentgjøre regulære stillinger som lyses ledige internasjonalt, og dessuten å identifisere, aktivt finne og bistå kvalifiserte og interesserte norske kandidater. Disse kan finnes både blant ansatte i norsk utenrikstjeneste og i en eksterne fagmiljøer. Kandidater som Norge ønsker å fremme, særlig til lederstillinger og til viktige fagstillinger i sentrale organisasjoner, vil kunne regne med aktiv støtte fra norsk utenrikstjeneste.

Et viktig tiltak for å få flere nordmenn inn i FN-systemet er å bidra aktivt til rekruttering til de såkalte begynnerstillinger. I den sammenheng finansierer Norge årlig mellom 50 og 60 juniorekspertstillinger til ulike FN-organisasjoner. Dette programmet har som formål å opparbeide innsikt i organisasjonenes virksomhet, bygge opp internasjonal kompetanse i norske miljøer, og legge til rette for en mulig videre karriere i FN-systemet. Denne juniorekspertordningen er et viktig virkemiddel for rekruttering til regulære stillinger i FN-systemet.