Historisk arkiv

Svarbrev til stortingsrepresentant Børge Brende (H) om situasjonen i Burma

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Regjeringen vil fortsette å arbeide for økt internasjonalt fokus på situasjonen i Burma. Vi mener samtidig at det er avgjørende for å få en løsning på den fastlåste situasjonen i landet at man får myndighetene i tale. Dette endrer ikke på vårt krav om at Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger blir løslatt umiddelbart, og vi vil fortsette å markere tydelig overfor juntaen at deres brudd på den burmesiske befolknings menneskerettigheter er uakseptable, skriver utenriksminister Støre bl.a. i sitt svarbrev. (23.10.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svarbrev til stortingsrepresentant Børge Brende (H) om situasjonen i Burma

20. oktober 2006

Jeg viser til ditt brev av 17. oktober 2006.

Thet Win Aungs dødsfall er tragisk og urovekkende. Hans skjebne er nok et tegn på den forverrede situasjonen i Burma. I en pressemelding av i dag gir jeg uttrykk for bekymring over situasjonen for politiske fanger i landet.

I etterkant av arrestasjonene av studentledere for kort tid siden, overbrakte statssekretær Raymond Johansen Regjeringens protest til burmesiske myndigheter. Vi krevde her at alle politiske fanger blir løslatt umiddelbart. I mitt svarbrev til deg av 6. oktober d.å. (ref. ditt brev av 29. september d.å.) gjenga jeg hovedpunktene i denne protesten, herunder vår bekymring for aktivistenes helsetilstand og kravet om at Den internasjonale Røde Kors-komiteen får tilgang til å besøke og gi bistand til alle politiske fanger i Burma.

Jeg deler din bekymring og regjeringen ser med stor uro på utviklingen i Burma. Da statssekretær Raymond Johansen holdt åpningsappellen under markeringen av 14-årsdagen for Nobels Fredspris til Aung San Suu Kyi i fjor, uttrykte han sterk skuffelse over at hennes husarrest var blitt forlenget med nok et år. Han sa videre at Aung San Suu Kyi er symbolet på alle de politiske politiske fangene i Burma – dissidenter, forfattere, journalister, menneskerettighetsaktivister, studenter, demokratiforkjempere og andre som er blitt fengslet, torturert og mishandlet for sin innsats for menneskerettigheter og demokrati.

Regjeringen vil fortsette å arbeide for økt internasjonalt fokus på situasjonen i Burma. Vi mener samtidig at det er avgjørende for å få en løsning på den fastlåste situasjonen i landet at man får myndighetene i tale. Dette endrer ikke på vårt krav om at Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger blir løslatt umiddelbart, og vi vil fortsette å markere tydelig overfor juntaen at deres brudd på den burmesiske befolknings menneskerettigheter er uakseptable.

Jeg setter pris på ditt engasjement i disse spørsmålene.