Historisk arkiv

Svar på spørsmål om Kina og Tibet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er ikke tilfreds med svaret fra kinesiske myndigheter på spørsmålet om nedskyting av tibetanske flyktninger, og kommer til å følge opp saken gjennom ambassaden i Beijing og dialogen om menneskerettigheter med Kina, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt svar til SVs Olav Gunnar Ballo. (13.10.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål om Kina og Tibet

Stortinget, 10. november 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 150

Spørsmål fra representanten Olav Gunnar Ballo (SV)

Det vises til kinesiske soldaters nedskyting av tibetanske flyktninger 30/9 d.å., inkl. undert. sp.mål datert 26/10-06. I svaret skriver utenriksminsteren: "Responsen fra kinesiske myndigheter på vår henvendelse har vært at grensepolitiet handlet i selvforsvar, og at dette var en profesjonell menneskesmuglingsoperasjon." Film av skytingen viser at grensepolitiet skjøt ubeværpnede flyktninger i ryggen. Hvordan reagerer norske myndigheter på de kinesiske myndighetenes respons?

Utenriksministerens svar:

Som jeg skrev i mitt svar av 31. oktober på ditt spørsmål om denne skyteepisoden, er regjeringen opptatt av og bekymret for situasjonen for menneskerettighetene i Kina, også situasjonen i Tibet.

Vi har gjennom vår ambassade i Beijing beklaget hendelsen overfor kinesiske myndigheter, og vi har bedt om en forklaring på hvorfor en tibetansk nonne ble skutt av det kinesiske grensepolitiet. Vi har også bedt om å få mer informasjon om situasjonen for arresterte tibetanere som har prøvd å flykte til Nepal, hvorav flere er barn.

Vi er ikke tilfreds med svaret vi fikk fra kinesiske myndigheter på dette spørsmålet, og vi kommer til å følge opp saken gjennom vår ambassade i Beijing og gjennom vår dialog om menneskerettigheter med Kina.

Internasjonalt søkelys er et viktig virkemiddel i arbeidet for å øke respekten for menneskerettighetene. Vi samarbeider med andre land for å få best mulig informasjon om hva som har skjedd, og samtidig koordinere hvordan vi skal reagere overfor myndighetene i Beijing på denne episoden.