Den europeiske menneskerettighetsdomstol, Russlands manglende ratifikasjon av protokoll 14 og norsk holdning
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Stortingets møte, 17. juni 2008
Svar til Stortinget | Dato: 17.06.2008
Utenriksminister Støre svarte 17. juni på et spørsmål fra representanten Vaksdal (Frp) vedr. Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, Russlands manglende ratifikasjon av protokoll 14 og norsk holdning, som kom opp under Stortingets behandling av meldingen om Norges deltakelse i Europarådet.
(Innstilling fra utenrikskomiteen om Norges deltakelse i Europarådet i 2007
(Innst S. nr. 303 (2007-2008), jf. St.meld. nr. 26 (2007-2008))
Utenriksminister Støre svarte 17. juni på et spørsmål fra representanten Vaksdal (Frp) vedr. Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, Russlands manglende ratifikasjon av protokoll 14 og norsk holdning, som kom opp under Stortingets behandling av meldingen om Norges deltakelse i Europarådet.
Øyvind Vaksdal (Frp):
Da Stortinget for kort tid siden behandlet årsmeldingen fra den norske delegasjonen til Europarådets parlamentariske forsamling, satte jeg fokus på saksmengden ved Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Russlands manglende ratifikasjon av protokoll 14 er et hinder for at vi kan få til en effektivisering av domstolen, som vi alle vet er tvingende nødvendig.
Som medlem av Europarådets Committee on Legal Affairs and Human Rights har jeg i snart tre år hatt befatning med denne. På komiteens møte 2. juni var dette igjen tema, der vi også hadde invitert den russiske komitelederen for å diskutere saken. Komitelederen møtte dessverre ikke, men komiteen hadde likevel en interessant diskusjon om saken, der også de russiske medlemmene i komiteen deltok aktivt.
Komiteen vedtok at vår komiteleder, Herta Däubler-Gmelin, tidligere tysk justisminister, skulle dra til Moskva for samtaler i Dumaen om ratifikasjon av protokollen. Vi vedtok i tillegg å legge komitemøtet i november til Moskva, av samme grunn. Både jeg og andre oppfordret under debatten i Stortinget i mai også utenriksministeren til å påvirke russiske myndigheter til en snarlig ratifikasjon av protokollen. Jeg har sett i media at utenriksministeren har hatt omfattende kontakt med sin russiske kollega i det siste. Det kunne derfor være interessant å høre om protokoll 14 har vært tema i samtalene, og eventuelt hvordan de russiske reaksjonene var.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre:
Jeg vil følge opp spørsmålet fra representanten Vaksdal, og igjen gi uttrykk for at det er bra at norske parlamentarikere holder denne saken varm og tar den opp i alle sammenhenger.
Russland er det eneste medlem av Europarådet som ikke har ratifisert protokoll 14 til Den europeiske menneskerettskonvensjon, og det er jo alvorlig fordi protokollen ikke kan tre i kraft før Russland har ratifisert den. Ca. 25 pst. av klagene er mot Russland. Manglende russisk ratifikasjon av protokoll 14 gjør det da også vanskelig å gå videre med ytterligere reformtiltak som er nødvendige for at menneskerettighetspakken skal kunne bestå som en effektiv beskytter av menneskerettighetene i Europa.
Det er slik, som det ble framholdt, at det er den russiske Duma som har stemt ned dette. Den russiske justisministeren skal ha bedt den nye statsdumaen om å revurdere ratifikasjonsspørsmålet, men signalene fra Moskva er ikke positive, slik vi vurderer det.
Vi har tatt opp dette spørsmålet ved flere anledninger. Statsministeren tok det opp i Moskva i juni 2007, og jeg tok det opp i mine samtaler i Kirkenes med den russiske utenriksministeren i forrige uke.
La meg for øvrig også nevne at min statssekretær Elisabeth Walaas har tatt det opp i Europarådet, og mitt embetsverk har tatt det opp i sikkerhetspolitiske konsultasjoner.
Utenriksminister Lavrov gav en ganske nøktern vurdering av situasjonen med forholdet til statsdumaen, og reiste også det spørsmålet som nå debatteres i visse kretser, hvorvidt man bør vurdere en protokoll 15, som kan være en ny modifisert protokoll som kanskje kan gjøre det mulig å komme videre.
Men jeg kan bekrefte for representanten og den samlede komiteen at dette er noe Norge prioriterer og vil ta opp ved enhver passende anledning.
*****
For referat fra øvrige innlegg i Stortinget 17. juni 2008, jfr Stortingets nettsider.