Historisk arkiv

Svar på spørsmål om den israelske soldaten Shalit

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Støre har svart på et spørsmål fra stortingsrepresentant Øystein Vaksdal (Frp) om situasjonen til den israelske fangen, soldaten Gilad Shalit.

Skriftlig spørsmål nr. 219 (2010-2011)

Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
Vil utenriksministeren vurdere å bruke økonomiske sanksjoner eller eventuelt andre virkemidler overfor palestinerne for å få løslatt den israelske soldaten Gilad Shalit? 

Utenriksministerens svar:
Norge vil fortsette å kreve at Hamas frigir Gilad Shalit inntil dette etterleves. Vår innflytelse i saken er dessverre begrenset. Selv om Norge holder kontakt med alle palestinske fraksjoner, som et ledd i vårt løpende diplomatiske arbeid, gir vi ingen finansiell eller annen bistand til Hamas og tar avstand fra Hamas’ maktovertakelse av Gaza.  

Vår primære samarbeidspartner i Det palestinske området er Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) og president Abbas og statsminister Fayyad. Norges støtte til Gaza går gjennom PA, FN og andre multilaterale organisasjoner. Som følge av uenigheten mellom disse to største palestinske partiene, Hamas og Fatah, deltar ikke Hamas i PA, som derfor også har begrenset innflytelse over Hamas.  

Av denne grunn ville en reduksjon i norsk bistand til Det palestinske området slik den er innrettet, ikke ha noen påvirkning på dem som holder Shalit fanget; det ville tvert i mot føre til at Hamas får økt relativ innflytelse i forhold til PA i det palestinske samfunnet. Bistandsreduksjon ville etter min mening derfor svekke mulighetene for frigivelse av Shalit.

Shalits fangenskap over mange år er en tragisk og uholdbar situasjon, men det er Hamas som bærer det fulle og hele ansvaret for at denne situasjonen har oppstått og for at den videreføres. La meg legge til at i våre kontakter har norske representanter krevd Shalit frigitt. Jeg har for øvrig selv møtt Shalits far ved to anledninger i sakens anledning.