Historisk arkiv

Svar på spørsmål om EØS-midler til Hellas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Støres svar på et spørsmål fra stortingsrepresentant Høybråten om EØS-midler til Hellas.

Skriftlig spørsmål nr. 1526 (2010-2011)

 

 

Fra representanten Dagfinn Høybråten (KrF) til utenriksministeren: 

Norge har sammen med de andre EØS-landene stanset utbetalingen av til sammen 235 millioner kroner i prosjektmidler til Hellas på grunn av manglende fremdrift. Ifølge Aftenposten 30.5.11 er 13 millioner kroner allerede utbetalt, uten at grekerne kan forklare hvor pengene er blitt av. Vil utenriksministeren sørge for at prosjekter uten aktivitet stanses og pengene kreves tilbakebetalt når ikke det kan gjøres rede for at de er brukt i samsvar med formålet?

 

Utenriksministerens svar:

Det er utbetalt omlag 13 millioner kroner til Hellas som består av avtalefestede forskuddsutbetalinger til vedtatte prosjekter (inntil 10 % av prosjektets budsjettramme), samt refusjon av påløpte, bekreftede kostnader i noen prosjekter.

Greske myndigheter opplyste i april i år at de ikke har innbetalt all avtalt egenandel for prosjekter finansiert med EØS-midler under ordningen for perioden 2004 – 2009. Opplysningene kom som følge av lengre tids påtrykk fra giverne (Norge, Island og Liechtenstein) om begrunnelse for hva som har ført til meget lav gjennomførings- og utbetalingsgrad for finansieringsordningen i Hellas.

Giverne besluttet derfor i styringskomitémøtet 19. mai i år å suspendere ytterligere betalinger til Hellas i påvente av flere opplysninger fra greske myndigheter. Det er således manglende innbetaling av gresk egenandel som er hovedgrunn for suspensjonen.

Greske myndigheter har i henhold til regelverket 45 dager på å fremskaffe opplysninger når det gjelder oppretting av påpekte mangler. Gitt at vi får tilfredsstillende opplysninger og det også klargjøres at alle overførte midler er brukt som forutsatt, vil suspensjonen kunne løftes og betalinger kunne gjenopptas.

Skulle det vise seg at det er midler fra ordningene som det ikke kan gjøres rede for eller som er misbrukt, vil vi kunne kreve tilbakebetaling av midlene som er utbetalt til Hellas under ordningen.

Greske myndigheter synes å ta suspensjonen meget alvorlig og de søker å rydde opp i situasjonen som er oppstått.