Historisk arkiv

Svar på spørsmål om opposisjonelle på Cuba

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har svart på et spørsmål fra Jan Tore Sanner (H) om arrestasjon og vold mot menneskerettighetsforkjempere på Cuba.

Skriftlig spørsmål nr. 455 (2011-2012).
Datert 13.12.2011

Fra representanten Jan Tore Sanner (H):
I perioden juli 2010 til april 2011 ble en rekke opposisjonelle løslatt på Cuba. Nå meldes det om økt bruk av tilfeldige arrestasjoner og vold mot menneskerettighetsforkjempere. Ifølge Reuters er omlag 200 kubanere arrestert i forkant av, og under markering av den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember. Ifølge Amnesty holdes MR-aktivisten Ivonne Malleza Galano på ukjent oppholdssted etter at hun ble arrestert ifm en fredelig demonstrasjon 30. november. Hvordan vil Norge protestere?  

Utenriksminister Jonas Gahr Støres svar:
La meg innledningsvis få vise til en oppdatering som Amnesty International kom med samme dag som du stilte ditt spørsmål: 10. desember d.å skal Ivonne Malleza Galano angivelig ha fått anledning til å kontakte venner og familie for å informere dem om hvor hun og ektemannen ble holdt arrestert, og hun skal to dager senere ha fått besøk av sine slektninger.  

Uten å ha informasjon om omstendighetene rundt denne konkrete arrestasjonen, deler jeg uansett din bekymring over stadige rapporter om økt bruk av korttidsarrestasjoner og trakassering av fredelige demonstranter på Cuba. Jeg viser i den forbindelse til mine tidligere svar på spørsmål om dette, spesielt nr 1951 (2010-2011) av 3. oktober og nr 63 (2011-2012) av 17. oktober d.å. Norge vil fortsette å ta opp menneskerettigheter generelt og korttidsarrestasjoner spesielt i vår jevnlige kontakt med kubanske myndigheter.