Svar på spørsmål om rettigheter for FN-ansatte
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 23.11.2011
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har svart på et spørsmål fra stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (Frp) om rettigheter for sivilt ansatte i FN.
Skriftlig spørsmål nr. 260. Datert 15.11.2011
Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
Ordningen med såkalt ”Staff assessment” for sivilt ansatte i FN virker slik at den ansatte blir trukket om lag 30 prosent av sin lønn som sendes landet vedkommende er statsborger av uten at man opparbeider seg noen rettigheter i landet. Mener utenriksministeren at dette er en tilfredsstillende ordning for FN-ansatte eller vil han eventuelt ta grep som medfører at de ansatte også opparbeider seg rettigheter i landet de betaler til?
Utenriksminister Jonas Gahr Støres svar:
Ifølge FNs International Civil Service Commission, er såkalt “staff assessment” ikke å anse som beskatning av eller trekk i lønnen.
Ordningen har kommet i stand på bakgrunn av at amerikanske FN-ansatte må betale skatt til USA basert på sine lønninger fra FN i motsetning til ansatte fra alle andre nasjoner. Skattebeløpet får de refundert av FN, og USA betaler igjen dette beløpet til FN som en del av sitt pliktige bidrag til kjernebudsjettet. Det er denne utgiften som er klassifisert som ”staff assessment”.
Det er bare USA som krever nasjonal skatt av FN-ansatte og dermed betaler ”staff asssessment”-utgifter som en del av sitt kjernebidrag til FN. For alle andre land innebærer ordingen at ”staff assessment”-delen av lønnsutgiftene til f.eks. norske ansatte, vil fremstå som en rabatt i det utliknede kjernebidraget til organisasjonen.
På bakgrunn av denne ordningen, kan det fremstå som om bruttolønn i FN er kunstig høy samt at det utliknes en slags skatt i form av staff assessment, slik det påpekes i spørsmålet. ”Staff assessment” må imidlertid kun forstås som en budsjett-teknisk løsning for å imøtekomme det faktum at ett land innkrever skatt fra sine FN-ansatte.
Det kan legges til at denne ordingen kun gjelder for faste stillinger i FN, som telles som ”national posts” og at nivået for ”staff assessment” avhenger av lønnsnivået, samt at FN-ansatte selv dekker utgifter til helseforsikring (med noe rabatt) og innskudd i FNs pensjonsfond.
Dette betyr derfor at norske borgere som jobber sivilt for FN ikke trekkes i skatt som overføres til Norge. Koblingen mellom ”staff assessment” og de rettighetene borgere har, eller opparbeider seg under sivil FN-tjeneste, blir følgelig heller ikke relevant.
Ordningen med ”staff assessment” er vedtatt med konsensus i FN, og jeg anser det som mest hensiktsmessig at norske internasjonale tjenestemenn fortsetter å være en del av denne ordningen.