Historisk arkiv

Svar på spørsmål om situasjonen for kristne minoriteter i Midtøsten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har svart på et spørsmål fra stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) om situasjonen for kristne minoriteter i Midtøsten.

Skriftlig spørsmål nr. 73 (2011-2012)

Spørsmål fra representanten Hans Olav Syversen (KrF):
Drapene på de kristne demonstrantene i Egypt i helgen føyer seg inn i et mønster. De gamle, undertrykkende regimene har mange steder blitt erstattet av friere, men mer lovløse tilstander, der ekstreme islamister får større spillerom til å undertrykke annerledestenkende. Ser utenriksministeren at resultatet av den arabiske våren kan bli en enda vanskeligere situasjon for kristne og andre minoriteter i Midtøsten, og hvordan kan Norge og det internasjonale samfunn påvirke slik at menneskerettigheter ivaretas?  

Utenriksminister Jonas Gahr Støres svar:
Norge tok sterk avstand fra den omfattende voldsbruken mot koptiske demonstranter 9. oktober i år. I min uttalelse dagen etter understreket jeg at Egypts militære overgangsmyndigheter har ansvar for alle borgeres sikkerhet og at alle grupper i det egyptiske samfunnet må kunne benytte seg av sin livssyns-, ytrings- og forsamlingsfrihet uten frykt for liv og helse. Statlige medier har også et ansvar i denne sammenhengen.  

De historiske omveltningene i Midtøsten gir imidlertid håp om en demokratisk utvikling; vi så bl.a. at kristne og muslimske opprørere markerte side om side mot Mubaraks regime. Men den komplekse og uforutsigbare situasjonen i dag gir også økt risiko for voldsbruk og overgrep. Vi er nå vitne til at underliggende konflikter, som tidligere ble holdt nede av autoritære regimer kommer til overflaten, noe som innebærer store utfordringer for de nye politiske systemene som er i emning. 

Islamistisk inspirerte bevegelser vil etter alt å dømme bli en viktig del av det politiske landskapet, såvel i Egypt som i andre arabiske land, og spørsmål knyttet til religionens plass i det politiske liv vil stå sentralt i den maktkampen som vil fortsette å utspille seg i tiden fremover. 

Du har helt rett i at kristne minoriteter har vært under press i Midtøsten allerede i flere tiår og de pågående endringene kan føre til at denne tendensen forsterkes. 

Norge følger denne utviklingen tett og vil fortsette å reagere på krenkelser av livssyns- og ytringsfriheten. Vi vil ta opp religionsfrihet og andre menneskerettigheter i våre samtaler både med myndighetene og med andre aktører i regionen, inkludert representanter for islamistiske politiske partier. Vi har økt støtten til uavhengige arabiske menneskerettighetsorganisasjoner som spiller en viktig rolle i den demokratiske utviklingen. For øvrig vil jeg også vise til mitt svar på spørsmål nr. 62 (2011-2012) fra representanten Høglund.