Historisk arkiv

Den globale menneskehandelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i VG i forbindelse med årets TV-aksjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Den globale menneskehandelen

Innlegg i VG 22. oktober 2005 i forbindelse med årets TV-aksjon

I morgen går årets TV-aksjon av stabelen. Denne gangen til inntekt for FOKUS - Forum for kvinner og utviklingsspørsmål. Aksjon ”Drømmefangeren” har en drøm: en verden uten vold mot kvinner. Det er en drøm Regjeringen deler.

Vold mot kvinner finnes overalt i verden, også i Norge. Verst er det i de fattige land hvor kvinner har få rettigheter, ingen tilgang på ressurser, og mange jevnlig utsettes for overgrep og diskriminering. Det er kvinnestemmer som aldri blir hørt. Vold mot kvinner er grove brudd på menneskerettighetene. Det er alvorlig kriminalitet som hindrer utvikling.

Menneskehandel er en av de mest nedverdigende former for vold mot kvinner og barn. Kvinner og barn blir utnyttet og tvunget til prostitusjon, rekruttert til ulike former for tvangsarbeid eller i ekstreme tilfeller frarøvet sine organer. Alle former for vold mot kvinner, og særlig den seksualiserte volden, strider mot våre grunnleggende prinsipper om menneskerettigheter og må bekjempes.

Utfordringen er stor. Menneskehandel er i dag en verdensomspennende virksomhet drevet frem av profitt i milliardklassen og er en av de viktigste inntektskildene for organisert kriminalitet. Bakmennene blir stadig sluere og mer avanserte når det gjelder rekrutteringsmåter, transport over landegrenser og forfalskning av dokumenter. Med til dette bildet hører korrupsjon og omfattende hvitvasking av profitten gjennom etablert forretningsvirksomhet. Åpne grenser og moderne datateknologi gjør det mulig for nettverkene å operere internasjonalt.

Prostitusjon

Bare i Europa regner man med at ca 300.00-500.000 kvinner og barn sluses inn på prostitusjonsmarkedet hvert år. Ser vi på tallene på verdensbasis, er det enda verre: Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO, legger til grunn at ca. 2,5 millioner kvinner og barn hvert år er ofre for menneskehandel. Mørketallene er store, og virkeligheten er ganske dyster.

Det er de fattige og de marginaliserte kvinnene som rammes sterkest. Fattigdom skaper den sårbarhet som menneskehandlerne vet å utnytte. I krig og konflikt er kvinnene og barna de største taperne. De blir forsvarsløse og sårbare. Ja, ofte kan de som har i oppgave å beskytte dem, bli til overgripere. Det er ikke til å komme forbi at nærværet av store internasjonale styrker har vært med på å skape et lukrativt marked for både prostitusjon og menneskehandel i operasjonsområder.

Menneskehandel er historier om tragiske skjebner, store penger, overgrep, myndigheters unnfallenhet og om kvinner og barns manglende rettigheter og muligheter. For denne regjeringen er det viktig å bekjempe den internasjonale handel med kvinner og barn, både med nasjonale tiltak og internasjonalt samarbeid. Det vil vi gjøre gjennom tiltak som fokuserer på tre områder: forebygging, beskyttelse og straffeforfølging. Vi vil styrke vår innsats for å sette opprinnelseslandene i stand til å hindre rekruttering og slå ned på bakmennene. Vi vil bidra til at det blir gitt bistand og beskyttelse til ofrene. Vi vil motarbeide de internasjonale nettverkene som står bak den organiserte kriminaliteten.

Organisert kriminalitet

Norge har ratifisert FNs konvensjon om bekjempelse av grenseoverskridende organisert kriminalitet med tilhørende protokoll om menneskehandel. Vi har nylig undertegnet Europarådets konvensjon om tiltak mot menneskehandel. Vi vil arbeide for at flest mulig land slutter seg til disse konvensjonene og respekterer internasjonal lovgivning.

Denne saken må også høyere på dagsorden i FN, i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådet, som har satt vold mot kvinner og barn og menneskehandel på dagsorden. Nordisk-baltisk samarbeid er viktig for å bekjempe menneskehandel i våre egne nærområder. Vi vil bruke EØS-finansieringsordningene for å støtte de nye EU-land i deres innsats mot menneskehandel.

Internasjonalt politisamarbeid er viktig. Grenseoverskridende kriminalitet må møtes med grenseoverskridende tiltak. Vi vil fortsette vårt politisamarbeid med flere av opprinnelseslandene med vekt på landene i Baltikum, Balkan og Russland. Vi vil arbeide multilateralt gjennom internasjonale organisasjoner som Interpol, Europol og Eurojust.

Så må vi ikke glemme de konkrete tiltakene som betyr noe for ofrenes hverdag, som rehabiliteringsprogrammer og hjelp til å komme tilbake til hjemlandet.

Skjev sosial fordeling

Kampen mot handel med kvinner og barn innebærer langsiktig satsing, ikke minst når det gjelder å redusere de bakenforliggende årsakene som fattigdom, konflikt, skjev sosial fordeling og marginalisering. Vår utviklingspolitikk vil være innrettet mot styrking av kvinners og barns rettigheter, herunder rett og faktisk adgang til jord, eiendom og utdanning. Når denne regjeringen velger å øke sin bistandsinnsats, er det nettopp for også å styrke kvinners stilling slik at de blir mindre sårbare.

Det er en klar sammenheng mellom menneskehandel og utbredelse av HIV/AIDS. Mange foreldreløse unge og barn i Afrika fanges opp av menneskehandlere. De blir igjen en vesentlig smittekilde. I tiden som kommer må vi se nærmere på hvordan vår HIV/AIDS-innsats kan rettes mot ofre for menneskehandel.

Vi må også se på etterspørselsiden i vår del av verden. Det er viktig å komme sexturismen til livs. Det er oppmuntrende at flere land som er reisemål for sexturismen, har innført en rekke vellykkete tiltak å få bukt med virksomheten. Vi må ta vår del av ansvaret.

Vi vil motvirke at sivilt og militært personell i internasjonale operasjoner ustraffet kan bedrive seksuelle overgrep mot sivilbefolkningen. Vi støtter helhjertet FNs generalssekretær i hans bestrebelser her.

Retningslinjer

Flere av de frivillige hjelpeorganisasjonene som arbeider ute, har innført egne retningslinjer for adferd for sine ansatte. Det er en utvikling som vi hilser velkommen. Vi legger vekt på at slike retningslinjer er på plass når vi velger våre samarbeidspartnere i felt.

Ingen kan stå alene i den globale kampen. Regjeringen vil inngå et tett partnerskap med de frivillige organisasjonene, både de norske, internasjonale og lokale. De vet hvor skoen trykker og har førstehåndskunnskap om hvor innsatsen bør settes inn. De gjør allerede i dag en uvurderlig innsats når det gjelder opplysningsarbeid, døgnåpne nødtelefoner, de såkalte ”hotlines”, husly og annen bistand til ofre, bare for å nevne noen av oppgavene.

Vi står overfor store utfordringer på mange plan når det gjelder å bekjempe den globale menneskehandel, noen vil mene det er en umulig oppgave. Det er jeg uenig i. Årets TV-aksjon bidrar til å sette søkelyset på dette, og viser at hver enkelt av oss kan bidra. Et land som Norge med sin rikdom og kunnskap har en moralsk plikt til å bekjempe den moderne slavehandelen. Det handler i bunn og grunn om menneskets verdighet. Inntektene fra innsamlingsaksjonen vil være et viktig bidrag til kampen mot menneskehandel. Vi kan alle gi vårt bidrag til at drømmen om en verden uten vold mot kvinner blir en realitet.

God TV-aksjon! Gi så det monner!