Historisk arkiv

Politisk gangsyn i ”Elektron”-saken. Replikk i VG 22.12.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Politisk gangsyn i ”Elektron”-saken

Replikk i VG 22. desember 2005

VG viser i gårsdagens avis til TV2s dokumentar, der Forsvarets egne lydbåndopptak ”viser” at bordingen av den russiske båten ”Elektron” ble avblåst en rekke ganger og at kapteinen på ”Elektron” forteller at båten kunne ha blitt bordet flere ganger. VG tror det er grunn til mistanke om at det lå politiske hensyn bak vegringen mot å gripe inn og mener at mitt utsagn om at ”dette har vært en sak mellom norske kontrollmyndigheter og et privat russisk rederi” ikke står til troende.

Regjeringen la under håndteringen av ”Elektron”-saken vekt på at det operative ansvaret for myndighetsutøvelsen lå hos Landsdelskommando Nord-Norge og Kystvakten. Jeg viste også til at den stående instruksen til Kystvakten var å oppbringe fartøyet og ta dette til norsk havn, men at det selvsagt ikke var ulovlig å bruke hodet og at hensynet til liv og helse måtte tillegges stor vekt. Både vanskelige værforhold, norske inspektørers sikkerhet og den russiske kapteinens handlemåte, var faktorer som måtte vurderes under operasjonen. Jeg vet av egen erfaring fra den norske marinen at de operative avgjørelsene må tilligge de operative myndigheter, som følger situasjonen på havet time for time, innenfor rammer fastlagt av politisk ledelse. Slik var det også i ”Elektron”-saken.

Jeg la også stor vekt på at dette ikke var en bilateral konflikt mellom Norge og Russland, men at det dreide seg om mistanke om miljøkriminalitet som norske myndigheter har et ansvar for å gripe inn overfor.

Norge og Russland er enige om bekjempe overfiske og miljøkriminalitet. Det fikk jeg bekreftet gjennom en rekke samtaler med min russiske kollega, utenriksminister Lavrov, både under og etter operasjonen, og det ble på ny bekreftet av den norsk-russiske blandede fiskerikommisjonen, uken etter at ”Elektron” var tatt ut av Barentshavet.