Historisk arkiv

Allmøtet 22. mars 2006. Utenrikstjenesten — en kunnskapsorganisasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (bildet) og utviklingsminister Erik Solheim presenterte onsdag forslag til Utenriksdepartementets nye organisasjon og arbeidsformer. (22.03.06)

Allmøtet 22. mars 2006. Utenrikstjenesten – en kunnskapsorganisasjon

På et allmøte for Utenriksdepartementets ansatte la utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med utviklingsminister Erik Solheim fram tanker, ideer og forslag om departementets organisasjon, ledelse og arbeidsformer. Utgangspunktet er Soria Moria – erklæringen hvor ”Regjeringen vil (…) modernisere utenrikstjenesten i retning av en åpen, dynamisk og fremtidsrettet kunnskapsorganisasjon”. Noen hovedpunkter fra Støres presentasjon:

  • Det er stor kunnskap og kompetanse i utenrikstjenesten, det er betydelig endringsvilje og forventninger til en forandring av tjenesten. Noen problemer kan løses ved å endre strukturen, men det meste må løses gjennom å endre deler av kulturen, tankesettet og måten vi jobber på. ’Vi må spille hverandre gode’, for å bruke fotballspråket, sa Støre.
  • Satsningsområdene for departementet som en kunnskapsorganisasjon skal være: Nysatsning i nordområdene; Aktiv europapolitikk; Bidra til fred, forsoning og utvikling; Rettferdig global styring; Fattigdomsbekjempelse; Trygge Norges sikkerhet; Videreutvikle og styrke FN og folkeretten; Menneskerettigheter; Fremme av norsk verdiskaping i utlandet; Kvinner og likestilling; og Service til publikum.
  • Kulturundersøkelsens forslag til tiltak har full støtte fra den politiske ledelse: Gode lederegenskaper som kriterium for lederrekruttering; profesjonalisere personalforvaltningen; systematisk oppfølgning av ledere; la saksbehandlere følge sakene og delta i beslutningsprosessene; forenkle beslutningsprosessene og redusere antall klareringsnivåer.
  • De to interne arbeidsgruppenes forslag har full støtte fra politisk ledelse: Etablere en klarere strategisk ledelse i departementet; en bedre integrering av ute- og hjemmeapparatet i løsningen av løpende oppgaver; vektlegge samarbeid på tvers og mellom nivåer i organisasjonen; færre avdelinger og enklere klareringsrutiner; nye lederkriterier, ledelsesmål og evaluering av ledere.
  • Det vil skje endringer i dagens struktur ved etablering av åtte avdelinger: Avdeling for Europa og handel; Avdeling for sikkerhet og nærområder; Avdeling for FN, fred og humanitære spørsmål; Avdeling for regionale spørsmål og utvikling; Rettsavdeling; Avdeling for profilering og protokoll; Avdeling for kompetanse og ressurser; og Service og publikumsavdeling. Det opprettes også bl.a. en egen kommunikasjonsenhet for utenriksministeren og en analysestab for utviklingsministeren. Strukturen skal stimulere til et klarere skille mellom strategisk og operativ ledelse.
  • Det opprettes en strategisk ledergruppe; økt bruk av temamøter med fagkompetanse på tvers i departementet; de nye avdelingene vil få større rom for intern organisering, større ansvar for å prioritere fagområder og temaer i lys av tilgjengelige ressurser.
  • Vi skal vise større åpenhet, internt og eksternt, i følge Støre, og det må skapes et bedre klima for nytenkning og motforestillinger. Det skal også etableres et prosjekt for å trekke opp retningslinjer for internt og eksternt informasjonsarbeid. Utenriksstasjonene skal trekkes tettere inn i departementets løpende arbeid.
  • Om den videre prosess: Ny avdelingsstruktur innføres og ny ledergruppe trer i funksjon i mai/juni. Deretter skjer ny seksjonsdeling og opprettelse av prosjekter. Alle endringer som berører stillinger og ansatte oversendes forhandlingsutvalget i Utenriksdepartementet 23. mars. I den videre prosess skal det bl.a. også gjøres en gjennomgang av rekrutteringspolitikken, personalforvaltningen og organisasjonens ansvar for å yte service til publikum og egne ansatte.
  • Til sist: ”Strukturen er kun ett av tiltakene for å oppfylle målsettingene for departementet; kulturen og arbeidsformen er de viktigste faktorene for endring”.

Les utenriksministerens presentasjon (power point – 4,9 MB)

Presentasjonen i pdf-format (1,4 MB)