Norsk åpenhet og EITI
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Replikk i Dagbladet
Tale/innlegg | Dato: 23.10.2006
Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Norsk åpenhet og EITI
Replikk i Dagbladet 23. oktober 2006
Korrupsjon. Dagbladet kritiserer fredag Norges holdning om at vi ikke behøver å slutte oss til EITI-kriteriene for åpenhet og innsyn, og mener det bidrar til å svekke vår troverdighet som pådriver i dette arbeidet. Som Dagbladet påpeker er EITIs mål å fremme åpenhet om inntektsstrømmene fra olje-, gass- og gruveindustriene. I Norge er disse inntektsstrømmene offentlig tilgjengelige tall. For å lette oversikten over de ulike inntektsstrømmene, er disse gjort tilgjengelige på Utenriksdepartementets nettsider (se lenke under). Riksrevisjonens rolle som uavhengig kontrollorgan underlagt Stortinget sikrer at inntektene er underlagt demokratisk kontroll.
Dette innebærer at Norge oppfyller EITIs mål om full offentliggjøring av alle relevante inntektsstrømmer fra norsk petroleumsvirksomhet. Vi krever ikke mer av andre enn det vi selv gjør. Dette danner et viktig grunnlag for det lederskap vi ønsker å utøve i EITI. Vi har så langt ikke møtt påstander om at det hefter mangler ved dette lederskapet. Tvert om opplever vi at svært mange land ser til Norge for å nyttiggjøre seg våre erfaringer.
Under konferansen i forrige uke ble det vedtatt at tallene fra land som implementerer EITI i fremtiden skal etterprøves av et internasjonalt fagmiljø. Hensikten er å sikre at land holder det de lover når de slutter opp om prosessen. EITIs nyopprettede internasjonale styre skal snarlig ta stilling til hvilke fagmiljøer som skal tiltros en slik rolle. Først når dette systemet er klart kan vi ta stilling til om Norge bør undergi vårt system for inntektsforvaltning en slik etterprøving. Denne vurderingen må ta utgangspunkt i hvilken merverdi en slik gjennomgang vil bringe, og i vårt ønske om å fremme EITI som en global norm. Vi har invitert norske frivillige organisasjoner, herunder den norske Publish What You Pay-koalisjonen, der blant andre Transparency International inngår, til å bidra til denne diskusjonen.
-
Transparency in the Norwegian Petroleum Sector (i pdf-format – 1,2 MB)