Historisk arkiv

Mennesker er ikke til salgs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Aftenposten

Av justisminister Knut Storberget (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Mennesker er ikke til salgs

Kronikk i Aftenposten 9. september 2006

Flere saker om menneskehandel har kommet for retten verden over. Likevel øker omfanget av handel med mennesker. Det vil vi ikke akseptere.

Menneskehandel er en av vår tids største globale utfordringer. Barn, kvinner og menn tvinges til å prostituere seg, til å fjerne sine organer, til å utføre krigstjeneste i fremmed land eller til å utføre arbeid mot sin vilje.

Lukurativ geskjeft. For bakmennene er handel med mennesker en lukrativ geskjeft, muliggjort gjennom åpne grenser, korrupsjon og hvitvasking av penger. Bakmennene blir stadig mer kyniske og avanserte når det gjelder rekrutteringsmåter, transport over landegrenser og forfalskning av dokumenter. Samtidig sikrer fattigdom, økonomiske skjevheter og diskriminering i opprinnelsesland rekruttering av stadig nye ofre.

Bare i Europa sluses opp mot 500 000 kvinner og barn inn på prostitusjonsmarkedet hvert år. Vi snakker om en gruppe på størrelse med Oslos befolkning. I følge den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er minst 2,4 millioner mennesker hvert år ofre for ulike former for menneskehandel. Mørketallene er store og vi må regne med at virkeligheten er enda mer dyster.

Samarbeid. Vi ser det også her hjemme. I norske storbyer har antallet utenlandske kvinner i prostitusjon økt kraftig. Mange er eller har vært utsatt for menneskehandel. Ofrene må få hjelp til en ny start og aktiv oppfølging slik at de unngår å bli rekruttert på nytt. Det er viktig med oppsøkende arbeid i prostitusjonsmiljøene og å få utviklet gode metoder for å identifisere ofre for menneskehandel. Vi står overfor en særlig utfordring når det gjelder å fange opp mindreårige.

Den største gruppen av utenlandske prostituerte i Norge er nigerianske kvinner. Dette er en sammensatt gruppe, og flere har lovlig opphold i Schengen-området. Vi vil følge opp et samarbeid med nigerianske myndigheter om retur- og integreringstiltak. På nordisk-baltisk plan har vi allerede et returprosjekt på gang. Det regionale samarbeidet har hele tiden vært en hjørnesten for oss og ført til at de fem nordiske og tre baltiske landene nå har felles standarder og tilnærminger i kampen mot menneskehandel.

Folkeretten. Regjeringen vil være med på å utrydde menneskehandel både i Norge og i utlandet. Samtidig vet vi at dette er en sak som Norge ikke kan løse på egen hånd. Internasjonalt samarbeid er avgjørende. Vi må ta i bruk internasjonale konvensjoner, regelverk og avtaler, noe vi både er en pådriver for og støtter opp om. Det gir oss et sterkt og bindende folkerettslig instrument for å forfølge kriminelle, hindre rekruttering og beskytte ofrene.

EU utvikler en fellesskapspolitikk for bekjempelse av menneskehandel. Vi regner derfor med å kunne samarbeide med EU direkte på dette området i framtiden. Det vil også være en naturlig forlengelse av Schengensamarbeidet som Norge deltar i.

Hjelp til ofre. Vi støtter flere konkrete tiltak som betyr noe for ofrene i deres hverdag og for deres muligheter til å komme seg ut av menneskehandelen. Det norske ROSA-prosjektet er et eksempel. I tillegg til å være en døgnåpen krisetelefon med informasjon om rettigheter og hjelp, er ROSA et landsdekkende tilbud om trygt oppholdssted, bistand og beskyttelse for ofrene for menneskehandel. Tilsvarende prosjekter støtter vi også i andre land.

Det finnes eksempler på at ekteskap som inngås proforma, har som det primære formål å utnytte kvinnen etter at hun er kommet til Norge. Dette er uakseptabelt. Norske utenriksstasjoner forsøker å advare potensielle ofre gjennom målrettet informasjon. Det orienteres om rettigheter og plikter ved innreise til Norge, og om tilgjengelige hjelpetilbud. Vi har dessuten støttet informasjonskampanjer som advarer unge kvinner mot å tro på forlokkende arbeidstilbud i Europa.

Menns særlige ansvar. Så må vi også gjøre noe med etterspørselssiden. Atferd teller, og vi kommer ikke unna at menn har et særlig ansvar. Barne- og likestillingsdepartementet har satt i gang et informasjonstiltak rettet mot kjøpere og potensielle kjøpere av seksuelle tjenester. Formålet er å bidra til en holdningsendring og sette i fokus forholdet mellom kjøp av seksuelle tjenester og menneskehandel. Vi menn som er engasjert i dette spørsmålet, må vise vei.

Vi vil bidra til å bekjempe menneskehandel. Norges stemme skal bli hørt i den internasjonale kampen mot dette som er vår tids slaveri. Årsaken til menneskehandel er kompleks. Virkemidlene må være mange og spenne vidt. Regjeringen vil derfor allerede i høst legge frem en ny handlingsplan mot menneskehandel.