Historisk arkiv

Norge har ikke gitt penger til Hamas-regjeringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen kommenterer en artikkel i VG 20. april. (21.04.06)

Statssekretær Raymond Johansen

Norge har ikke gitt penger til Hamas-regjeringen

Det påstås i VGs artikkel 20. april at Norge i begynnelsen av mars overførte 70 millioner kroner til Hamas. Dette er ikke riktig.

Det heter i artikkelen at "pengene var ment å lønne de palestinske lærerne utover året, etter at Hamas hadde overtatt regjeringsmakten". Men som det fremgår av Utenriksdepartementets pressemelding 6. mars var det fra norsk side en forutsetning at hele beløpet skulle brukes av den palestinske overgangsregjeringen til å dekke lærerlønninger inntil Hamas overtok regjeringsmakten. Fungerende finansminister i overgangsregjeringen, Jihad Al Wazir, bekreftet i et brev til oss 22. mars at pengene, i samsvar med den avtalen vi inngikk med overgangsregjeringen, var brukt til å dekke palestinske lærerlønninger for februar. Alle de norske midlene var således brukt opp da Hamas overtok regjeringskontorene i månedskiftet mars/april.

Det norske bidraget var et svar på en anmodning fra den såkalte Kvartettens (USA, EU, FN og Russland) spesialutsending, James Wolfensohn, om akutt finansiell nødhjelp til den palestinske overgangsregjeringen for å dekke lønnsutgifter til offentlig ansatte. EU og Russland var blant de andre deltakere i dette internasjonale spleiselaget.