Historisk arkiv

Om inngåelse av partnerskap ved norske ambassader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte på spørsmål fra stortingsrepresentant Dahl (H) om hva som vil bli gjort for å kunne inngå partnerskap ved norske ambassader i land som har åpnet for at homofile kan inngå partnerskap/ekteskap. (31.03.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Svar på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant André Okay Dahl (H) om inngåelse av partnerskap ved norske ambassader

Stortinget, 31. mars 2006

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 668 (2005-2006)

Spørsmål fra representanten André Okay Dahl (H):

Hvilke konkrete grep vil utenriksministeren foreta seg overfor de land som allerede har åpnet opp for at homofile kan inngå partnerskap/ekteskap, slik at det raskt kan bli adgang til å foreta partnerskap ved de norske ambassader i disse landene?

Utenriksministerens svar:

Som nevnt i mitt svar på representantens spørsmål tidligere i denne saken (nr. 583, av 16. mars 2006) vil Utenriksdepartementet kunne bemyndige utenriksstasjoner til å registrere partnerskap i den grad vilkårene for slik bemyndigelse er oppfylt. Representanten viser i sin begrunnelse spesielt til Tyskland og England, i tillegg til Danmark der prosessen for slik bemyndigelse er i ferd med å bli fullført nå.

Ambassaden i Berlin opplyser at rettsvirkningene av registrert partnerskap i Tyskland ennå ikke er avklart. På norsk side er det, på samme måte som for vigsler, satt som forutsetning at registrerte partnerskap skal få rettsvirkninger i landet der det inngås. I lys av dette avventer Utenriksdepartementet en nærmere avklaring av rettsvirkningene i Tyskland. Ambassaden følger aktivt opp dette.

Ambassaden i London har ikke vigselsrett. Årsaken er at britisk lovgivning på området ikke tillater det. Av samme grunn vil ambassaden heller ikke få adgang til å inngå partnerskap.

Når det gjelder Danmark, forutsetter dansk rett at det inngås en overenskomst med det aktuelle landets myndigheter om en slik bemyndigelse. Fra norsk side er det formelle for å inngå en slik overenskomst nå på plass, og ambassaden i København følger i disse dager opp overfor danske myndigheter.

Etter hvert som våre utenriksstasjoner rapporterer at vertslandet har innført partnerskapslovgivning eller kjønnsnøytral ekteskapslov, kan de aktuelle stasjoner anmodes om innlede dialog med landets myndigheter om mulig bemyndigelse til å registrere partnerskap ved norsk utenriksstasjon.

I likhet med representanten, er jeg opptatt av at det skal bli mulig å registrere partnerskap ved flest mulig av våre utenriksstasjoner.