Historisk arkiv

Utenriksministeren om WTO på åpent møte i regi av Handelskampanjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren gjorde rede for den aktuelle situasjonen nå etter at forhandlingene ble suspendert etter møtet i WTOs hovedråd 27.-28. juli og la vekt på at det er en relativt unison beklagelse over forhandlingsstoppen blant WTOs medlemsland og ikke minst blant utviklingslandene. (11.08.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksministeren om WTO på åpent møte i regi av Handelskampanjen

Oslo, 10. august 2006

Utenriksminister Støre deltok 10. august på et åpent møte om WTO i regi av Handelskampanjen. Handelskampanjen ble etablert i 2004 og har tilslutning fra 16 organisasjoner inkludert bl.a. fagforbud og bondeorganisasjoner.

Utenriksministeren innledet med å invitere til refleksjoner om veien fremover i WTO og det handlingsrom som finnes for forhandlingsløsninger. Han gjorde rede for den aktuelle situasjonen nå etter at forhandlingene ble suspendert etter møtet i WTOs hovedråd 27.-28. juli og han la vekt på at det er en relativt unison beklagelse over forhandlingsstoppen blant WTOs medlemsland og ikke minst blant utviklingslandene.

Selv om de fleste land mislikte ulike sider ved de foreliggende forslag, er WTOs medlemmer samstemte i å understreke betydningen av et best mulig internasjonalt regelverk på handelsområdet. Ikke minst for de mindre landene, inkludert Norge, er det viktig å komme fram til en avtale. Dersom Doharunden blir resultatløs, vil de sterkeste handelsmaktene gå sine egne veier, mens de svakeste lett vil falle utenfor.

Utenriksministeren kommenterte spørsmål fra representanter fra en rekke organisasjoner og fra andre møtedeltakere, og avsluttet med å understreke betydningen av interesse og oppmerksomhet om det videre arbeidet med å få på plass en ny WTO-avtale. Samtidig er det viktig å ha klart for seg at det dreier seg om forhandlinger der 150 land med ulike interesser skal bli enige, og at man derfor bare kan vinne fram med synspunkter som har mulighet til å få bred tilslutning.

Mer informasjon om Handelskampanjen og møtet: http://www.handelskampanjen.no/