Historisk arkiv

Vi ønsker debatt om bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Aftenposten 20. desember 2006

Artikkel i Aftenposten 20. desember 2006 ved utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim

Vi ønsker debatt om bistand

Artikkel i Aftenposten 20. desember 2006 ved utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim

I Aftenposten 18. desember hevder Sunniva Engh og Hanne Hagtvedt Vik at Utenriksdepartementet fører en argumentasjonslinje som hindrer kritisk utviklingspolitisk debatt – en debatt som er nødvendig for at bistanden stadig skal bli bedre. Vi har sjelden vært mer uenig – og enig.

Fra dag én, har den nåværende ledelsen i Utenriksdepartementet lagt seg på en åpenhetslinje. Utad har vi ved gjentatte anledninger tatt til orde for samspill med involverte parter. Vi ønsker å nyttiggjøre oss den store fagkompetansen som sitter utenfor Utenriksdepartementet. Internt i UD flagget vi at vi ønsker en arbeidsform som sikret bred deltagelse i beslutningsprosesser. Vi har også vært tydelige på at egne fagfolk kan delta i det offentlige ordskiftet.

Og hvorfor gjør vi dette? Jo, nettopp fordi vi er enig med Engh og Hagtvedt Vik om at debatt er nødvendig. Skal utviklingssamarbeidet fungere og bistanden kvalitativt bli bedre, må vi utnytte mulighetene som ligger i kontinuerlig læring. Derfor legger vi blant annet økt vekt på evaluering; derfor trekker vi eksterne fagmiljøer inn i departementets arbeid.

I Norge har utviklingssamarbeidet i for stor grad vært sett på som veldedighet og i for liten grad vært gjenstand for reell politisk debatt. Slik vi ser det, har dette vært uheldig. Bistand og utvikling er politikk – og politikk utformes ikke i et vakuum. Skal vi lykkes i å opprettholde god folkelig forankring av utviklingssamarbeidet, må vi legge til rette for bredt engasjement og åpen debatt. Bistand er viktig for verdens fattige, bistanden produserer gode resultater. Gjentatte evalueringer har pekt på at norsk bistand er blant de beste i klassen.

Vi ønsker, og tar også initiativ til, debatt. Da ønsker vi å delta aktivt i debatten. For vår del mener vi at spørsmålet ikke er om vi skal gi bistand, men vi trenger en grundig og løpende debatt om hvordan. Den debatten inviterer vi alle til å delta i – og vi vil delta selv.