UD har vurdert alle stasjoner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Innlegg i Aftenposten, 27. november 2007
Tale/innlegg | Dato: 27.11.2007
Runar Iversen fra Oslo blander i sitt innlegg i Aftenposten 24. november sammen begrepene fagstasjoner og honorære stasjoner, skriver statsekretær Raymond Johansen i dette innlegget.
Runar Iversen fra Oslo blander i sitt innlegg i Aftenposten 24. november sammen begrepene fagstasjoner og honorære stasjoner.
Han er ikke alene om denne sammenblandingen, som har bidratt til en rekke misforståelser omkring omleggingen av våre to generalkonsulater i Edinburgh og Minneapolis.
For den videre debatt kan det være greit å vite at en fagstasjon er diplomatiske og konsulære stasjoner med utsendt personell fra Norge. Mens våre honorære stasjoner er stasjoner ledet av en ulønnet konsul som representerer Norge som et frivillig honorært verv. Enkelte steder er konsulene en norsk statsborger som er fast bosatt på stedet, men oftest er de statsborgere av landet de bor i.
Iversen sammenligner våre honorære konsulater i Sverige med våre fagstasjoner i USA. Dette gir nødvendigvis et helt feil bilde av de faktiske forhold.
I Sverige har Norge i dag én fagstasjon, ambassaden i Stockholm, og 16 honorære konsulater. Mens vi i USA har fem fagstasjoner, ambassaden i Washington og fire generalkonsulater i henholdsvis New York, Houston, Minneapolis og San Francisco. I tillegg har vi hele 33 honorære generalkonsulater og konsulater spredt over hele USA.
Etter omgjøringen av generalkonsulatet i Minneapolis neste år vil Norge ha fire fagstasjoner og 34 honorære stasjoner som ivaretar våre nære forbindelser med USA. Vi har dessuten en delegasjon til FN i New York. Som naturlig er, har vi altså langt flere av både fagstasjoner og honorære stasjoner i USA enn i Sverige.