Historisk arkiv

Felles utfordringer – tettere samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen 3. oktober

I årtier var Norge og Ungarn kunstig atskilt som følge av den kalde krigen. Nå er situasjonen heldigvis en helt annen, og vi samarbeider i ulike fora, skriver utenriksministerene Kinga Göncz og Jonas Gahr Støre i Dagsavisen 3. oktober.

I årtier var Norge og Ungarn kunstig atskilt som følge av den kalde krigen. Nå er situasjonen heldigvis en helt annen, og vi samarbeider i ulike fora, skriver utenriksministerene Kinga Göncz og Jonas Gahr Støre Støre i Dagsavisen 3. oktober.

Klimaproblemer og energisikkerhet er blant de store utfordringene i vår tid som må løses gjennom felles innsats. Sikker tilgang på energi og klimaforandringene er to av de største utfordringene Europa og verden står overfor i dag. Vi har forskjellig utgangspunkt – Ungarn er energiimportør og Norge er energieksportør – men vi er begge tjent med et samarbeid som gir mest mulig stabile og forutsigbare rammer for energimarkedene i Europa.

Klimaspørsmålene må løses bredere internasjonalt. Her er både EU-landene og Norge pådrivere for å få til en ambisiøs klimaavtale etter Kyoto-protokollens utløp i 2012. Når statsminister Ferenc Gyurcsány og Jens Stoltenberg møtes i Oslo 3. oktober står disse viktige spørsmålene på dagsorden.

Nye bånd knyttes
Historien og nåtiden viser at nordmenn og ungarere går godt sammen. De mange ungarere som bosatte seg i Norge etter frihetskampen i Ungarn i 1956 ble ønsket velkommen og høstet anerkjennelse for sitt mot og for sin kamp for frihet og demokrati. De har bidratt positivt i den norske samfunnsutviklingen.

I dag knyttes stadig nye bånd mellom våre folk. Om lag 800 norske ungdommer studerer ved ungarske universiteter, de fleste medisin. Kultursamarbeidet mellom Ungarn og Norge blomstrer, og turiststrømmene øker. Om noen måneder vil Ungarn bli medlem av Schengen. Det vil styrke vårt samarbeid om migrasjon og grensekontroll.

Gjennom våre politiske kontakter ønsker vi å legge til rette for en dynamisk utvikling i samarbeidet mellom Ungarn og Norge for å møte felles utfordringer ivareta felles interesser. Slik bidrar vi også til at Nord- og Sentral-Europa kommer enda nærmere hverandre.

Dialog med Russland
Vi har mange felles kontaktpunkter. Samarbeidet med Russland er ett av dem. Det må videreutvikles, både bilateralt, men også på europeisk og internasjonalt nivå og basert på felles interesser og avhengighet. Samtidig må dialogen med Russland være åpen og klar når det gjelder krav til et rettssamfunn, menneskerettigheter og politiske rettigheter. 

Vi arbeider også begge for fortsatt nedrusting. Ungarn og Norge var for 10 år siden blant de første til å undertegne Minekonvensjonen. Vi samarbeider nå nært for et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon. Slik ammunisjon har uakseptable humanitære konsekvenser. Norge har allerede innført et moratorium på bruk av klaseammunisjon, og Ungarn arbeider også med tiltak mot slike våpen.

I Afghanistan må freden bygges og folk må se fremgang. Det skjer best gjennom utvikling og involvering. Militær innsats kan ikke alene skape stabilitet. Både Ungarn og Norge er aktivt engasjert i stabilisering og gjenoppbygging av landet. Dette gir oss felles erfaringer som er verdifulle for vårt videre arbeidet, både i Afghanistan og i andre konfliktområder.

En historisk mulighet
Ungarn mottar over en milliard norske kroner av EØS-midlene som Norge gir de nye EU-landene. Pengene brukes til prosjekter og andre tiltak innen miljøvern, bærekraftig utvikling, helse og barn, forskning og utdanning, bevaring av kulturarv, justissektoren og grenseoverskridende aktiviteter.

EØS-midlene gir en historisk mulighet til en bred styrking av båndene mellom våre to land. Vi ønsker at dette potensialet utnyttes fullt ut, gjennom flere partnerskapsprosjekter som kan bidra til kompetanseoverføring og samarbeid mellom Norge og Ungarn. Dette var et hovedtema under vårt møte i Oslo 10. august i år.

Det er gått tre år siden Ungarn ble medlem av EU og EØS. Men EØS-avtalens muligheter for styrket samarbeid er langt fra uttømt. Det gjelder blant annet innen næringslivet, på områder som miljøteknologi, fornybar energi, telekommunikasjon, innovasjonsrettet forskning og turisme. Men bildet er meget sammensatt. Telenor er for eksempel Ungarns fjerde største utenlandsinvestor.

Båndene mellom våre to land har blitt stadig sterkere etter den kalde krigens slutt. Det er viktig og nødvendig å samarbeide enda tettere om vi sammen skal klare å løse fremtidens utfordringer.

Av utenriksminister Kinga Göncz og utenriksminister Jonas Gahr Støre