Historisk arkiv

Andrej Sakharovs Frihetspris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansens tale for å hylle Svetlana Aleksejevna Gannusjkina 29.11.2007.

Det er en stor glede å få være tilstede her i dag for å hylle Svetlana Aleksejevna Gannusjkina.

Hun er årets vinner av Andrej Sakharovs Frihetspris. Det er en pris som nettopp Svetlana Aleksejevna Gannusjkina har fortjent fordi hun er et usedvanlig engasjert og modig menneske. Svetlana Aleksejevna Gannusjkina kombinerer den viktige evnen til å engasjere seg i konkrete enkeltsaker samtidig som hun også ser og formidler de større sammenhengene som danner bakteppet. Og ikke minst  - hun våger også å ta de utfordringene det medfører.

Svetlana Aleksejvna Gannusjina 29.11.07. Foto: Pierre de Brisis, UD

Det har hun gjort i en årrekke. Hundretusenvis av flyktninger har fått og får fortsatt hjelp. Det handler om internt fordrevne- og flyktningebarn som trenger medisinsk, psykologisk og sosial oppfølging. Det handler om rettshjelp til internt fordrevne og flyktninger. Og det handler om humanitær hjelp som tak over hodet og varme klær. 

Den som en gang har besøkt en flyktningeleir i denne delen av verden, vil aldri glemme de iskalde, mørke nettene eller gjørmehavet man vasser i på dagtid store deler av året. Gannusjkina har vært i svært mange slike flyktningeleire.
 
Det er svært viktig at nettopp en person som Svetlana Aleksejevna Gannusjkina også er med i presidentkommisjonen for det sivile samfunn og menneskerettigheter (som ledes av Ella Pamfilova). Dermed blir de reelle problemene fremført og satt på dagsorden. En som Gannusjkina tier ikke om det hun brenner for og er ikke redd for å fortelle det til styresmaktene.
 
Jeg har fått vite at Gannusjkina også er matematiker og underviste på universitetet helt fram til 2000. Men helt siden 1980-tallet har hun arbeidet for å fremme mennskerettigheter og spesielt alle utfordringer knyttet til tvungen migrasjon som følge av krig og uroligheter i det tidligere Sovjetunionen. Flyktninger og internt fordrevne (IDPs) fra konflikten i Nagorno-Karabakh var de første som fikk konkret hjelp. Senere har mange andre fått oppleve det samme. Civic Assistance Committee har i dag ikke mindre enn et nettverk av hele 58 kontorer som gir humanitær og juridisk støtte til flyktninger og internt fordrevne i hele 46 russiske regioner. Fire av disse sentrene befinner seg i Tsjetsjenia, og Gannusjkina er en av de russiske menneskerettighetsforkjemperne som har arbeidet mest med overgep i Nord-Kaukasus. Det krever mot.

Andrej Sakharovs Frihetspris er ikke den første hedersprisen Svetlana Aleksejevna Gannusjkina mottar. Tidligere har hun blant annet fått FNs høykommissærs Nansenpris (2004) og People in Need Foundation`s Homo Homini-pris for 2007. Jeg føler meg ganske sikker på at Sakharovs Frihetspris heller ikke blir den siste æresprisen Gannusjkina mottar.  

Andrej Sakharovs Frihetspris er opprettet av Den norske Helsingforskomiteen for å hjelpe mennesker som på grunn av meninger, tro eller samvittighet er forfulgt eller fengslet. Dine venner, mange av dem er tilstede her i dag, beskriver deg i tillegg som et eiegodt menneske med et altoppslukende engasjement. Jeg vet at de har rett.

Du fortjener omverdenens respekt for din innsats. I dag er det jeg, på vegne av Regjeringen, som hyller og gratulerer deg. Lykke til med ditt videre arbeid.