Historisk arkiv

Norge - Canada. Venner i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Aftenpostens temabilag om Canada 21. november 2007

- Kontakten mellom Canada og Norge har alltid vært nær og god. I mine møter med kanadiere blir jeg alltid slått av hvor lett det er for oss å snakke sammen. Vi har mye til felles, verdier, holdninger i det internasjonale samfunn og mange fellestrekk i vårt geografiske utsyn – mot hav og mot nord, skriver Støre i en artikkel 21.11.07.

Kontakten mellom Canada og Norge har alltid vært nær og god. I mine møter med kanadiere blir jeg alltid slått av hvor lett det er for oss å snakke sammen. Vi har mye til felles, verdier, holdninger i det internasjonale samfunn og mange fellestrekk i vårt geografiske utsyn – mot hav og mot nord!

Som store råvareprodusenter har begge land satset mye på forskning og utvikling. Samarbeid og mobilitet er viktig, og jeg er glad for de ordninger som vi i dag har fått på plass for unge mennesker i forhold til opphold og arbeid, men også til forskning og utdanning.

Geografien viser at vi begge må forholde oss til en stor og mektig nabo. Samtidig har begge land sterke interesser i nord. Konsekvensene av klimaendringene kan bli dramatiske i Arktis. Det blir de arktiske statenes oppgave å finne måter å begrense disse og å bidra til å informere verden om de endringene som vi vet vil komme. Samtidig er det viktig å studere ulike tilpasningsstrategier. Her er samarbeidet i Arktisk råd av stor betydning.

Den 25. september i år åpnet statsminister Jens Stoltenberg Little Norway Memorial i Muskoka. Luftforsvarets treningsleir under andre verdenskrig er et tydelig tegn på de nære historiske båndene til Canada. I disse båndene finner vi mange ulike elementer fra blant annet norsk vikinghistorie, emigrasjonshistorie, polarhistorie, krigshistorie og idrettshistorie. Vi kan lære mye av historien, den forteller oss hvem vi er og hvor vi kommer fra. Canada er et enormt stort land med en fantastisk natur. Vi lar oss fascinere av kontrastene, vi drømmer oss bort, vi føler oss hjemme.

Nordområdene er et strategisk satsingsområde i vår utenrikspolitikk. Jeg merker meg at Canada setter en liknende dagsorden. Igjen søker gode allierte og venner sammen. Det gir styrke for fremtiden.