Historisk arkiv

Norske interesser i en globalisert verden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kort innledning og velkomst ved arbeidsseminar for utredningsprosjektet

Norske interesser i en globalisert verden

Voksenåsen konferansesenter, Oslo, 29. januar 2007

Momenter. Stikkord.
Sjekkes mot fremføringen

  • Velkommen.
  • Utenrikspolitisk engasjement og kontakt med dere svært viktig for dette utredningsarbeidet. Av stor betydning å ha alle de relevante fagmiljøer med, både i Oslo og andre steder. Har selv prioritert å besøke høgskoler og andre institusjoner utenfor Oslo i det siste (for eksempel Kongsberg i forrige uke) og blir alltid slått av engasjementet og kunnskapen om internasjonale forhold – og om norsk utenrikspolitikk.
  • Er opptatt av selve uttrykket ”norske interesser”, ”nasjonale interesser”, hvordan dette endrer seg i tid. Hva er de nasjonale interesser i dag? Endringene i våre nærområder. [En digresjon, et bilde: 1979/181 - avtjente militærtjenesten, verden preget av kald krig, våre nærområder opplevde høyspenning, i nord ved vår grense mot Sovjetunionen, NATO/Warszawa-pakten. Sovjetunionen inn i Afghanistan. Nordområdene – spenning, strategisk våpenbalanse, lukkede grenser. Høynet beredskap ifm unntakstilstanden i Polen. Spørsmålet om utplassering av mellomdistanseraketter. Blokkene i Europa. I dag, litt mer enn 25 år senere, er alt dette historie. NATO og EU har tatt opp de sentral- og øst-europeiske landene som fullverdige medlemmer. NATO i Afghanistan. Nye muligheter i nord. Nye og kjente utfordringer som vi må mestre som kyststat og som nabo i nord. Osv.].
  • Hva er våre nasjonale interesser? – Behovet for ”å teste våre utenrikspolitiske reflekser”. Hvor stor andel av ”refleksene” er fortsatt ”sunne” eller gyldige? Ha rett fokus. Helhet.
  • Bør akseptere at det i befolkningen, i Stortinget, i Regjeringen, er ulike syn på for eksempel EU, EU-medlemskap, NATOs rolle. Ulike syn – og sånn er det.
  • Prosjektet tas sikte på å få form av en stortingsmelding, levert Stortinget høsten 2008, for behandling for eksempel våren 2009.
  • Prosjektet skal være en stimulans for norske miljøer. Utfordre. Dere er de som kan levere interessante, nødvendige innspill her. Dette er policy-rettet arbeid. Pek på policy-alternativer for oss.
  • Ønsker dere en produktiv dag på dette seminaret. Vektlegge betydningen av at dere tar med disse diskusjonene til deres egne læresteder, forskningsinstitusjoner, organisasjoner.