Historisk arkiv

Nytt blikk på Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagsavisen 19.03.2007

Vår samhandling med Afrika omfatter stadig flere områder, fra sport og kultur, via kamp mot hiv/aids og klimaspørsmål, støtte til utvikling og bekjempelse av terror, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.



Av utenriksminister Jonas Gahr Støre
 

I dag og i morgen møtes de nordiske utenriksministere og ti afrikanske kolleger i Oslo. Vi skal drøfte hvordan vi kan styrke FN, håndtere klimautfordringene og konfliktløsning i Afrika. Dette er et viktig forum og en viktig dialog som kan knytte Norden og Afrika tettere sammen politisk.
 
Afrika er i endring. Ofte henger et ensidig bilde igjen av nød, sult, sykdom og konflikt. Men bildet er sammensatt. Regionen har i senere år hatt betydelig økonomisk vekst, fått til økende grad av demokratisering og gjennomført vellykkede fredsprosesser, selv om enkelte områder henger igjen som tragedien i Darfur. Kontinentet blir en stadig viktigere internasjonal aktør, politisk og økonomisk. Dette er positivt og noe vi må bygge videre på.
 
Det er nesten 50.000 mennesker av afrikansk opprinnelse i Norge. Vår samhandling med Afrika omfatter stadig flere områder, fra sport og kultur, via kamp mot hiv/aids og klimaspørsmål, støtte til utvikling og bekjempelse av terror. Vi berøres i økende grad av utviklingen på kontinentet. Hovedbudskapet er at berøringspunktet mellom Norge og Afrika er mange, at norske interesser er engasjert og at det er tid for å samle vårt utviklingspolitiske engasjement med økt utenrikspolitisk interesse.
 
Fred og utvikling i Afrika vil styrke vår egen sikkerhet. Fattigdom, krig og undertrykkelse fører til ekstremisme, spredning av smittsomme sykdommer og flyktningestrømmer. Svake stater kan bli fristeder for internasjonal kriminalitet og terrorisme og har liten evne til å stoppe miljøødeleggelser eller epidemier. Derfor har Norge direkte interesse av å bidra til fred og sikkerhet i Afrika.
 
Norsk næringsliv har tradisjonelt vært lite engasjert i Afrika. I dag står norske selskaper knyttet til petroleumsindustrien for store investeringer i afrikanske land. Dette er bra. Afrika ønsker og trenger utenlandske investeringer for sin økonomiske utvikling som kan bidra til utvikling og velferd. Bistand alene skaper ikke utvikling. Andre private og offentlige investeringer er helt avgjørende. Det er naturligvis helt nødvendig at norske selskaper viser samfunnsansvar - i Afrika som ellers.
 
I en tid med stadig større fokus på energisikkerhet, blir også Afrikas petroelumsreserver av større betydning. Men vi må unngå et nytt ressurskappløp i forhold til Afrika. Afrika må selv lede an i utnyttelsen av sine naturrikdommer.

Samtidig viser erfaringen at de færreste land har klart å omsette disse ressursene til samfunnets beste. Ofte har naturressurser vært kilde til konflikt og vanstyre. Norge har viktige erfaringer å dele med afrikanske produsentland. Dette gjelder nasjonal råderett over naturressurser, miljø- og helsetiltak og, ikke minst, forvaltningssystemer og en fordelingspolitikk som sikrer at hele befolkningen får del i verdiskapingen. Her er Norge verdensledende. Regjeringen ønsker å formidle kunnskap om våre erfaringer til land som etterspør dette. 
 
Men det gjenstår store utfordringer. Afrikas utfordringer blir i økende grad våre egne. Når katastrofen skjer, blir den servert i sterke bilder i våre stuer, ofte bare timer senere. Krigene i Darfur og i Somalia illustrerer dette. Vårt langvarige samarbeid med Afrika har gitt oss kontakter og mye kunnskap som gir oss gode forutsetninger for politisk dialog, for å yte bistand og for å ta del i internasjonale bestrebelser for fred og utvikling i Afrika. 
 
Norsk deltakelse i FN-ledet innsats for fred i Afrika skal økes. Norge vil være en partner for Den afrikanske union (AU) når det gjelder styrking av den sivile siden ved fredsoperasjoner. Vi vil arbeide for at kvinnedeltakelsen i afrikanske fredsprosesser styrkes. Norge leder FNs fredskommisjons arbeid i Burundi. Vårt fredsengasjement i Sudan og på Afrikas Horn vil bli videreført.  Som tidligere vil regjeringen arbeide tett med frivillige organisasjoner.
 
FN er fortsatt det viktigste forum vi har for å finne løsninger på internasjonale utfordringer. Norge prioriterer arbeidet i FN. Et konkret utslag er statsministerens deltakelse i ledelsen av FNs reformpanel i året som gikk. Nå skal reformene gjennomføres. For at FN skal kunne løse sine oppgaver mer effektivt må vi bygge broer mellom Nord og Sør. Bedre dialog mellom Norden og Afrika kan bidra til å redusere polarisering mellom nord og sør i FN. Regjeringen vil styrke sin dialog med afrikanske land om reform av FN og i forhold til de mange viktige spørsmål på den internasjonale agendaen.
 
Miljø skal gis høyere prioritet. Afrika har en av jordens viktigste samlinger av biologisk mangfold. Klimaendringene kan bli katastrofale for dette mangfoldet. Global oppvarming gir oss mildere vintre; Afrika mer tørke og flom. Sammen blir vi fattigere. Kostnadene vil bli tyngst å bære for de fattigste landene, som selv knapt bidrar til problemene. Dette er ikke holdbart og krever global handling. Utviklingslandene må få økonomisk vekst og utvikling, samtidig som miljøet beskyttes.
 
Det Nordisk-afrikanske møtet i Oslo gir en unik mulighet for å ta opp disse krevende utfordringene med sentrale land fra vårt nabokontinent. Mitt håp er at denne dialogen skal gi konkrete resultater til felles beste.