Historisk arkiv

Plattform for en helhetlig Afrika-politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til publikasjonen lansert 30.08.2007

- Norge vil styrke det politiske samarbeidet med afrikanske land – ikke minst for å fremme et sterkt og rettferdig multilateralt system, skriver utenriksminister Støre forordet.

Norge vil styrke det politiske samarbeidet med afrikanske land – ikke
minst for å fremme et sterkt og rettferdig multilateralt system.

Vi vil bidra til å bygge sterke demokratier og felles afrikanske institusjoner.

Vi skal stå i fremste rekke for å fremme menneskerettigheter, likestilling og miljø.

Vi vil fornye innsatsen for å nå FNs Tusenårsmål, blant annet gjennom sterkere støtte til fred og godt styresett i Afrika.

Norge skal dele erfaringer om rettferdig og effektiv utnyttelse av naturressurser med afrikanske land.

*****

Afrika er i endring. Kontinentet er i ferd med å bli en stadig viktigere internasjonal
aktør, både politisk og økonomisk. Globaliseringen gjør at Norge i sterkere grad
berøres av utviklingen i Afrika. Afrikas utfordringer blir derfor i økende grad også
våre utfordringer.

Fred og utvikling i Afrika vil styrke vår egen sikkerhet. Fattigdom, krig og undertrykkelse kan føre til økning i migrasjons- og flyktningestrømmer og
kan skape grobunn for ekstremisme. Svake stater kan bli fristeder for terrorisme
og kan vanskelig stoppe spredning av miljøforurensninger og epidemier.

Norske selskaper som investerer i Afrika, ikke minst innenfor petroleumssektoren,
berøres direkte av utviklingen i disse landene.

Norske turister reiser over hele kontinentet. Vi berøres også av økende arbeidsmigrasjon fra Afrika. Antallet illegale migranter fra Afrika til Europa har økt dramatisk de senere årene.

Våre relasjoner til Afrika er i dag mye bredere enn utviklingssamarbeid og humanitær bistand. Vi vil ha en helhetlig politikk overfor Afrika. En politikk der utenriks-, utviklings-, sikkerhets-, handels- og næringspolitikk ses i sammenheng, og virker gjensidig forsterkende, for å ivareta så vel felles interesser som våre egne nasjonale interesser.

Fred, utvikling, menneskerettigheter, demokrati og en rettferdig internasjonal
verdensorden er grunnleggende verdier i norsk utenrikspolitikk. Dette er utgangspunktet for å styrke det politiske samarbeidet med det afrikanske kontinentet. Norge og afrikanske land har felles interesser i å styrke FN og andre internasjonale samarbeidsinstitusjoner for å trygge internasjonal fred og sikkerhet, sikre miljøet og skape en mer likeverdig og rettferdig verden.

Afrika er rikt på råvarer, naturressurser og biologisk og kulturelt mangfold. Likevel
sliter de fleste afrikanske land med enorme fattigdomsproblemer, økonomisk
marginalisering og utfordringer knyttet til hiv/aids, helse og miljø. Noe av dette
skyldes eksterne forhold, men store deler av kontinentet har også blitt satt tilbake
i sin utvikling på grunn av blodige interne konflikter, korrupsjon, vanstyre,
kriminalitet og grove brudd på menneskerettighetene.

FNs Tusenårsmål forplikter også Norge og gir et internasjonalt rammeverk for
å bekjempe fattigdom og underutvikling. Uten ny og koordinert innsats både fra
Afrika selv og det internasjonale samfunn, vil Afrika ikke nå målene. Norge vil
øke bistanden og arbeide aktivt for å øke den internasjonale bistanden til Afrika.

Afrika har opplevd en høyere økonomisk vekst de seneste årene. 5 av de 10 hurtigst voksende økonomiene i verden er i Afrika. Veksten må likevel økes ytterligere og på varig basis for å nå Tusenårsmålene.

En forutsetning for vekst er at det er fred, og at det er velfungerende stater som kan legge til rette for utvikling av næringslivet og sosial infrastruktur. For mange av landene i det sørlige Afrika er en forutsetning for dette at landene får kontroll med aids-epidemien.

Bedre betingelser for handel vil gjøre det mer attraktivt å investere og produsere i Afrika. På sikt vil dette gjøre kontinentet mindre avhengig av bistand. Et Afrika som for egen maskin kan fremme økonomisk og sosial utvikling, vil være et kontinent med større selvtillit og uavhengighet.

Det er først og fremst Afrika selv som må legge til rette for økonomisk og sosial
utvikling.

Den afrikanske Union (AU), New Partnership for Africa’s Development (Nepad) og andre afrikanske initiativ for fred, godt styresett og kamp mot korrupsjon, gir grunn til økt optimisme. Antallet væpnede konflikter er redusert, og mange land har demokratisk valgte ledere og viser økt respekt for menneskerettighetene.

Arbeidet fortsetter for fullt for å styrke samarbeidet mellom afrikanske land når det gjelder sikkerhet og mekanismer for konflikthåndtering. Det er også en økende internasjonal vilje til å støtte Afrikas utvikling. Men utfordringene i Afrika er store og krever innsats over tid.

Norge har, som et av verdens rikeste land, et ansvar for oppfølging av forpliktelser som vi har påtatt oss i internasjonale fora for finansiering av utvikling.

Dette kan ikke gjøres gjennom mer bistand alene. Det viser mer enn 40 års erfaringer. Bistanden må kobles med et bredt sett av virkemidler for å fremme fred, godt styresett, menneskerettigheter, likestilling, økte investeringer og bedre markedsadgang for afrikanske varer.

Bistanden må dessuten gjøres mer effektiv og målrettet, vi må koordinere vår innsats med andre aktører og i størst mulig grad legge til grunn de afrikanske lands egne prioriteringer og systemer. Erfaring viser at bistanden vil ha best effekt i land med godt styresett og sunn økonomisk politikk.

Afrikas store naturressurser har i liten grad kommet de fattige til gode. Kontinentet
er en betydelig produsent av olje og gass, og er også rikt på metaller og andre råvarer av betydning for verdensøkonomien.

Afrika er derfor igjen blitt gjenstand for et ressurskappløp fra flere hold. Dette representerer både muligheter og utfordringer. Økt etterspørsel etter Afrikas naturressurser har bidratt til høyere økonomisk vekst og investeringer i flere afrikanske land.

Norge har mye erfaring og kunnskap om forvaltning av naturressurser og sikring av nasjonal råderett over slike ressurser, som vi vil dele med afrikanske land. Dette kan både bidra til at naturressursene i større grad fører til utvikling og reduksjon av fattigdom i afrikanske land, og samtidig gi viktige bidrag til internasjonal energisikkerhet.

Afrika er mangfoldig med store forskjeller mellom land og regioner. Dette mangfoldet vil styre hva vi vektlegger i forhold til det enkelte land og region.

Norge vil konsentrere innsatsen om land og fagområder der vi har opparbeidet oss kunnskap og kompetanse. Også deler av Afrika der vi tradisjonelt har hatt liten tilstedeværelse, som Vest- og Nord-Afrika, er blitt viktigere for norske interesser.

Mange afrikanske regimer deler ikke vårt verdisyn med vektlegging av menneskerettigheter og demokrati. Norge vil prioritere å samarbeide politisk og økonomisk med reformvennlige land.

Norge har lange tradisjoner fra samarbeid med Afrika gjennom misjonsarbeid,
støtte til frigjøringskamp, utviklingssamarbeid, næringslivet og utveksling mellom
studenter og fagforeninger. Dette har gitt oss gode kontakter og mye kunnskap
om afrikanske forhold. Vi vil bygge videre på dette.

Historiske forbindelser er imidlertid ikke nok for å utvikle politisk samarbeid. Økt politisk samarbeid vil først og fremst avhenge av felles interesser og grunnverdier.

Vårt mål er et partnerskap basert på likeverd og gjensidig respekt med afrikanske land som respekterer demokrati og menneskerettigheter. Vi vil samtidig stimulere til et bredt folkelig engasjement for utveksling av ideer, kultur og erfaringer mellom Norge og afrikanske land. Denne plattformen gir ingen fullstendig oversikt over norsk engasjement i Afrika, men begrunner hovedprioriteringene i regjeringens Afrika-politikk.