Historisk arkiv

Regjeringens Tysklandstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord, Oslo 15.10.2007

Tysklandstrategien har vært et godt virkemiddel i arbeidet med å styrke de norsk-tyske bilaterale forbindelser. Samarbeidet med Tyskland er av største betydning for Norge. Samarbeidet krever at det arbeides helhetlig og målrettet innenfor alle fagsektorer. En viktig målsetning med strategien er å øke kunnskapen om Norge og norske posisjoner i Tyskland.

Den første Tysklandstrategien kom i 1999 og ble møtt med stor interesse både i Norge og i Tyskland. En rekke konkrete tiltak er gjennomført med positive virkninger for det daglige samarbeidet med Tyskland.

Strategien er utvidet underveis og inkluderer nå næringslivssamarbeid, forskningssamarbeid og forsvar- og sikkerhetssamarbeid.

I årets revisjon av Tysklandstrategien har vi valgt å skille ut de operative oppfølgingspunktene i en separat handlingsplan. Strategidokumentet inneholder kun målsetningene med arbeidet innenfor prioriterte sektorer. Handlingsplanen skal være et levende dokument som gir mulighet for å inkludere nye tema og saksområder.

En interdepartemental gruppe på embetsnivå ledet av Utenriksdepartementet har ansvaret for å følge opp Tysklandstrategien og rapportere om konkrete tiltak. Det er viktig at gruppen trekker inn eksterne ressurspersoner og annen kompetanse i arbeidet med strategien. Jeg ser frem til at Tysklandstrategien blir relansert i forbindelse med statsbesøket til Tyskland 15.-17. oktober i år.

Det er mitt mål at Tysklandstrategien skal fortsette å bidra til en konkretisering av samarbeidet mellom Norge og Tyskland og således sikre at vårt forhold forblir mangesidig og nyskapende.