Historisk arkiv

Statsrådenes ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i VG, 19. mars 2008

Politisk redaktør Olav Versto har i VG (18.03) interessante vurderinger av høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Han gjør en referanse til forrige ukes høring om terrorangrepet i Kabul, og jeg vil i den forbindelse framheve et viktig forhold:

Som utenriksminister var jeg ansvarlig for besøkets program. Det var UD under min ledelse som bestemte at programmet, i tråd med tidligere besøk, skulle finne sted i såkalt sivil regi.

Et slikt besøk har et omfattende sikkerhetsopplegg.

Det er PST som gir råd om utformingen av dette opplegget. Jeg understreket under høringen at jeg har lagt vekt på å følge de råd som er gitt om sikkerhetsopplegget og de løpende sikkerhetsvurderingene som ble gjort underveis.

Jeg har på spørsmål fra presse, og i møte med kontroll- og konstitusjonskomiteen, understreket at jeg til nå ikke har funnet det ansvarlig å fravike disse rådene.

Justisministeren er politisk ansvarlig for PST, noe han presiserte under høringen, og han er på denne måten politisk ansvarlig for de rådene denne tjenesten gir.

Det politiske ansvaret for besøket, og ansvaret for å følge eller ikke følge de rådene som blir gitt, er mitt. Det ansvaret skyver jeg ikke fra meg.