Historisk arkiv

EØS-midlene. Stort engasjement og høy aktivitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til Årsrapport 2007-2008

Norge deler ambisjoner med EU i arbeidet med å redusere økonomiske og sosiale ulikheter i Europa innen en rekke sentrale områder – som miljø- og klimaspørsmål og demokratiutvikling. Norge arbeider aktivt for å skape et solidarisk og trygt Europa, og det er bred støtte i Norge for å bidra til en slik utvikling. Det er nettopp dette EØS-midlene handler om.

Siden 2004 har Utenriksdepartementet jobbet med å koordinere arbeidet med EØS-midlene på norsk side i løpende dialog med myndighetene i mottakerlandene og i nært samarbeid med de to andre giverlandene Island og Liechtenstein. Arbeidet har vært preget av stort engasjement, høy aktivitet og betydelig læring. Flere hundre prosjekter er nå igangsatt. Spennvidden og variasjonen er stor. Ordningene skaper økt kunnskap om og interesse for Norge, og bidrar således til et positivt omdømme.

Det er gledelig å se at norske miljøer lykkes i sitt arbeid med etablere ulike former for prosjektsamarbeid gjennom EØS-midlene. Det er vår ambisjon at EØS-midlene, i tillegg til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller, også skal skape nye og varige arenaer for samarbeid og kontakt mellom Norge og de nye EU-landene.

Norge har lagt stor vekt på at deler av EØS-midlene skal øremerkes arbeidet med å styrke det sivile samfunn i samarbeidslandene. Dette er et viktig ledd i utviklingen av demokratiske samfunn og folkelig engasjement. Til sammen bidrar Norge med over 600 millioner kroner til dette arbeidet gjennom egne NGO-fond.

De nåværende finansieringsordningene avsluttes i april 2009. Vi opplever en økende interesse både i mottakerlandene og i Norge for hva som vil skje etter denne tid. Fra norsk side har vi uttrykt vilje til å gå i dialog med EU-kommisjonen om fremtidige bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Forhandlinger med EU-kommisjonen vil trolig ta til sommeren 2008. Det er vårt mål at vi skal komme til enighet om nye bidrag gjennom å trekke på de erfaringene vi har gjort så langt.