Historisk arkiv

Nærvær, aktivitet og kunnskap. En oppsummering av regjeringens nordområdesatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord i brosjyre, 27. oktober 2008

Denne brosjyren er et "øyeblikksbilde" - et uttrykk for hvor langt regjeringen har kommet i nordområdestrategien akkurat nå, i oktober 2008, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i forordet til brosjyren.

Fokus: Nord
Den 1. desember 2006 la regjeringen fram nordområdestrategien. Vi har nettopp fremmet vårt tredje statsbudsjett med betydelige økninger i bevilgningene til tiltak i nord; over 500 millioner kroner mer i 2009, til sammen om lag en milliard kroner på tre år.

En nordområdestrategi er et generasjonsprosjekt. Det handler om lange linjer og et vidt sikte. Vi samler satsingen om de områder som er sentrale for livsgrunnlaget i nord i framtiden: Fisk og andre levende ressurser, olje- og energisektoren, arbeid og mobilitet, reiseliv, infrastruktur, forskning, utdanning og kultur.

Vi ønsker å sette et tydelig fokus mot mennesker, miljøer og muligheter i nord.

Vår ambisjon er at Norge også skal spille en ledende rolle i utviklingen av det internasjonale samarbeidet i verdens nordligste områder, til beste for en sunn og bærekraftig utvikling, til beste for miljø og sikkerhet, til gagn for dem som bor i regionen.

Mye av teksten i dette heftet er hentet fra Stortingsproposisjon nr. 1 (2008-2009), forslag statsbudsjett for 2009 – Utenriksdepartementet. Men ”stortingsprop’er” er ikke alltid folkelesning og med dette heftet håper vi å nå enda flere.

Heftet kan leses som et ”øyeblikksbilde” – et uttrykk for hvor langt regjeringen har kommet i nordområdestrategien akkurat nå. Men vi skal videre og vi inviterer derfor til debatt om denne veien framover. God lesning!