Historisk arkiv

Sri Lanka. Undertegning av nordisk protokoll (*)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 12. desember 2008

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde denne hilsenen i forbindelse med en seremoni for den nordiske observatørstyrken på Sri Lanka.

Grunnlag (momenter) for Støres hilsen.
Sjekkes mot framføringen. 

  • Jeg vil takke Danmark, Finland, Island og Sverige for et godt samarbeid om Sri Lanka Monitoring Mission, SLMM. Partene ønsket at observatørstyrken skulle være nordisk og at observatørene skulle rekrutteres fra nordiske land.
  • Norge, som tilrettelegger for fredsprosessen i Sri Lanka, fikk i oppdrag å mobilisere styrken og lede an i samarbeidet. Det var viktig at det var nærhet mellom observatørstyrken og rollen som tilrettelegger.
  • SLMM har en stor del av æren for at Sri Lanka fikk oppleve seks gode år; år med dramatisk reduksjon i volden, med økonomisk oppgang, og hvor forholdene for folks liv ble gradvis normalisert.
  • Vi tar sikte på full nedleggelse av operasjonen ved utgangen av året. Det er viktig å avslutte dette kapitlet. Samtidig vil SLMM få en fortsatt eksistens i kraft av den protokollen vi undertegner. Vi pålegger oss i fellesskap å sikre arkivet for framtiden.
  • Det siste SLMM har i oppdrag å gjøre, er å utarbeide en rapport om de erfaringene som er innhentet i løpet av de seks årene. Den rapporten kommer på nyåret. Rapporten skal vi ta på alvor, for å hente ut hva vi kan lære av hvordan nordisk samarbeid om slike oppgaver best kan gjøres.
  • Uten å forskuttere konklusjonene, mener jeg at SLMM har gjort en jobb vi alle kan være stolte av. Observatørstyrken gjorde mye mer enn å observere. Den var en del av det større apparatet for å bistå partene i å gjennomføre våpenhvileavtalen og tilrettelegge prosessen mot en fredsavtale.
  • For å skape tillit er det viktig å verifisere om avtaler holdes og rapportere om brudd og mislighold. SLMM hadde en slik rolle på slutten av sin virksomhetstid. Men i årene etter våpenhvilen hadde styrken en annen og mer aktiv rolle. Den var partenes problemløser ”på bakken”. Den var et avgjørende instrument for å bygge relasjonene mellom partene både på ”grasrota” og på mellomliggende nivåer opp til forhandlerne.
  • Det var SLMM som sikret kommunikasjon og kontakt mellom de militære på begge sider; det var SLMM som ble tilkalt i tilspissede situasjoner og som kunne gå inn, avklare, hindre at situasjonene eskalerte; SLMM var tilretteleggingens operative styrke i felten.
  • Etter min mening var det faktum at styrken besto av erfarne observatører fra de fem nordiske land, viktig for at dette fungerte så bra. SLMM ble en nyttig utprøving av et interessant konsept for en sivil, ubevæpnet fredsbevarende styrke som skulle levere i stadig mer krevende omgivelser. En nærmere diskusjon om lærdommene kan vi komme tilbake til når SLMMs rapport foreligger.
  • Med dette: En takk for samarbeidet så langt og et ønske om at vi tar med oss erfaringene i vår felles ”verktøykasse” i konfliktløsning og konflikthåndtering. 

***** 

(*) Protocol between the Governments of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden concerning the archives of the Sri Lanka Monitoring mission – the SLMM.