Historisk arkiv

Krafttak for kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kvinnedagen, 8. mars 2008

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, er det naturlig for meg å gi et løfte om at Norge i enda sterkere grad skal innrette bistanden for at kvinnene i Afghanistan skal kunne delta fullt ut i samfunnslivet. Kvinner er avgjørende for å sikre Afghanistans fremtid, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

På kvinnedagen 8. mars for to år siden lanserte jeg regjeringens handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet. Regjeringens handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet er en oppfølging av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 om samme tema (vedtatt 31. oktober 2000). Resolusjonen er et banebrytende instrument for å oppnå større likestilling ved at den forplikter FNs medlemsland til å ta hensyn til kvinners situasjon i krigs- og konfliktsituasjoner. Handlingsplanen slår fast at kvinner skal delta på lik linje og være fullt involvert i alle tiltak for å opprettholde og fremme fred og sikkerhet.

I to år har denne planen vært en viktig premiss i alt vårt arbeid – også i Afghanistan.

På mange måter kan man si at utviklingen i kvinners situasjon representerer håpet i Afghanistan. Få har i like stor grad som kvinnene i Afghanistan opplevd bedring i livssituasjonen i løpet av såpass kort tid.  La meg nevne noe: Under Taliban-regimet fikk jenter ikke gå på skolen. I dag er det rundt to millioner jenter som får skolegang. Tidligere fikk kvinner ikke delta i det offentlige liv. I dag er 28 prosent av parlamentsmedlemmene kvinner. Tilgangen til helsetjenester har økt. Vi vet at det betyr mye for kvinners situasjon.

Mye er oppnådd, men det er fortsatt langt igjen.

Derfor vil Norge, når vi nå trapper opp den sivile innsatsen i Afghanistan, intensivere innsatsen for å sikre at bistanden i større grad når kvinner.

Vi støtter mange prosjekter på grunnplanet i Afghanistan som tar sikte på å styrke kvinners rettigheter og muligheter i det økonomiske og politiske liv. Norge bidrar blant annet til utdanning av kvinnelige lærere og til å få flere jenter til å gå på skolen. Vi støtter opplæring av kvinnelig politi. Vi bidrar til reform av justissektoren for å bedre kvinners stilling i rettsvesenet. Vi støtter utdanning av kvinner for jobber i offentlig og privat administrasjon i hovedstaden, provinsene og distriktene.

Listen over tiltak vi støtter for å bedre kvinners situasjon, kan gjøres lengre. Dette betyr ikke at vi har lov til å være fornøyde. Vår handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet slår fast at likestillingsperspektivet skal gjennomsyre alt vi gjør i konfliktforebygging og fredsbygging.

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, er det derfor naturlig for meg å gi et løfte om at Norge i enda sterkere grad skal innrette bistanden for at kvinnene i Afghanistan skal kunne delta fullt ut i samfunnslivet. Kvinner er avgjørende for å sikre Afghanistans fremtid.