Norge satser sterkt på internasjonale tiltak mot menneskehandel
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Statusmøte i Utenriksdepartementet, 05.02.2008
Tale/innlegg | Dato: 05.02.2008
- Norge satser sterkt på internasjonale tiltak mot menneskehandel. Faktisk har vi aldri satset sterkere enn vi har gjort de siste par årene. Rapporten om tiltak i 2007 som vil bli presentert her i dag viser hvilken bredde denne innsatsen har, både geografisk og tematisk, sa statssekretær Johansen i sitt innlegg under et møte 05.02.08.
Jeg ønsker dere alle hjertelig velkommen til dette møtet vi har invitert til i dag. Vi setter stor pris på at så mange har kommet hit vi ser frem til en fortsatt god dialog om hvordan vi best kan samarbeide og utfylle hverandre når det gjelder å bekjempe menneskehandel.
Menneskehandel er et stort og voksende menneskerettighetsproblem og det er samtidig den nest største inntektskilde til organisert kriminalitet i verden. Det er en milliardindustri som bare overgås av handel med illegale våpen og som nå har gått forbi narkotikahandel som den nest største kriminelle virksomheten. De kriminelle nettverkene er svært sofistikerte og tilpasningsdyktige. Samtidig er menneskehandel nært knyttet til korrupsjon, som er blitt beskrevet som oljen i maskineriet.
Norge satser sterkt på internasjonale tiltak mot menneskehandel. Faktisk har vi aldri satset sterkere enn vi har gjort de siste par årene. Rapporten om tiltak i 2007 som vil bli presentert her i dag viser hvilken bredde denne innsatsen har, både geografisk og tematisk.
Med møtet i dag vil vi samtidig markere at vi har fått et viktig nytt instrument i kampen mot menneskehandel. Europarådets konvensjon om tiltak mot menneskehandel trådte i kraft 1. februar iår. Norge har sluttet seg til konvensjonen, og vil bli statspart fra 1. mai i år. Denne konvensjonen er viktig fordi den omfatter alle former for menneskehandel, og fordi den tar for seg alle sider ved kampen mot menneskehandel: preventive tiltak, assistanse til og beskyttelse av ofrene, og straffeforfølgelse av de ansvarlige for denne kriminielle virksomheten.
Ikke minst er Europarådets konvensjon mot menneskehandel viktig fordi den oppretter et nytt uavhengig overvåkingsorgan som skal påse om statene etterlever sine forpliktelser, og gi statene råd om tiltak de bør iversette. Overvåkingsorganet som skal opprettes innen 1. februar 2009 har fått navnet GRETA. Vi ønsker fra norsk side å fremme en eller flere kandidater som uavhengig ekspert i GRETA fra oppstarten, for å være med på å utvikle overvåkingsmekanismens arbeidsform. Utvelgelsesprosessen er forankret i Utenriksdepartementet, i samarbeid med Justisdepartementet. Vi vil ha en nær dialog med organisasjonene involvert på dette området med sikte på å foreslå navn på aktuelle kandidater.
Norge har tidligere sluttet seg til FN-konvensjonen mot grenseoverskridende organisert kriminalitet og den såkalte Palermoprotokollen som skal forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker. Vi har samtidig vært en pådriver for andre regelverk, som NATOs retningslinjer for bekjempelse av menneskehandel i fredsbevarende operasjoner og OSSEs handlingsplan.
FNs globale initiativ mot menneskehandel, UNGIFT, inviterer til et stort internasjonalt møte, Vienna Forum, i regi av UNODC (UN Office on Drugs and Crime) i Wien neste uke, fra 12. til 15. februar. Jeg synes det er veldig positivt at så mange norske organisasjoner har meldt seg som deltagere til denne konferansen. Jeg håper møtet i dag kan være nyttig også for å forberede oss til Wien.
Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel ”Stopp menneskehandelen” som koordineres av Justisdepartementet skal følges opp av 6 departementer: Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Planen inneholder en rekke innsatsområder nasjonalt og internasjonalt som også Utenriksdepartementet har ansvar for. For perioden 2006 – 2009 er det satt av 90 millioner kroner over Utenriksdepartementets budsjett til prosjekter som skal bekjempe menneskehandel.
Mye av Norges internasjonale innsats for å bistå ofre for menneskehandel gjennomføres i samarbeid med frivillige organisasjoner, internasjonale organisasjoner og med FN. I 2007 har vi søttet prosjekter på Balkan, i en rekke land i Asia, i det sørlige Afrika og i Latin-Amerika. Utenriksdepartementet støtter aktivt organisasjoner og prosjekter som både hjelper ofre for menneskehandlere og driver et omfattende forebyggende arbeid. Vi har blant annet støttet informasjonskampanjer og vi har bistått med etablering av sikre bosteder for ofre.Vi vil også i 2008 støtte organisasjoner og prosjekter som direkte kan hjelpe noen av de tusenvis av barn, kvinner og menn som hvert år blir ofre for menneskehandlere.
Vi trenger også mer forskning om menneskehandel, ikke minst for at vi skal bli bedre rustet til å vurdere hva som virker og hva som ikke virker. Vi har i 2007 blant annet støttet en viktig rapport utarbeidet av FAFO om hvorfor ofre for menneskehandel ikke alltid ønsker å ta imot den assistanse de blir tilbudt. Rapporten som heter ”Når ofre for menneskehandel avviser hjelp”er en av mange gode og tankevekkende rapporter fra ulike norske og utenlandske forskningsmiljøer og organisasjoner om tiltak mot menneskehandel. Det er viktig at vi fra norsk side også drar nytte av disse.
Midtveis i Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel (2006-2009) mener Utenriksdepartementet det er viktig å gjøre opp status. Hva virker og hva har vist seg mest effektivt når det gjelder internasjonale tiltak for å begrense rekruttering og etterspørsel, sikre ofrene bistand og beskyttelse og straffeforfølge menneskehandlere? Vi har allerede omfattende erfaringer å trekke på, og alle prosjektene følges opp løpende. Men vi trenger mer kunnskap, og vi må sikre at den lærdommen vi trekker fører til bedre tiltak i fremtiden. Vi har derfor i år bedt NORAD om å bistå med en gjennomgang av de internasjonale tiltakene mot menneskehandel Norge har gitt støtte til, og vi vil bestille uavhengige evalueringer av tiltak finansiert over Utenriksdepartementets budsjetter. Vi vil også se på hvilke kanaler som har vist seg mest effektive.
Kampen mot menneskehandel kan bare vinnes om rekrutteringsland, mottakerland og transittland viser politisk handlekraft. Norge trapper nå også opp det direkte myndighetssamarbeid i kampen mot menneskehandel på politisk nivå, i menneskerettighetsdialoger og i samarbeid mellom fagmyndigheter.
Regjeringen ønsker en styrket innsats i kampen mot menneskehandel ikke bare fra myndighetenes side, men også fra frivillige organisasjoner. En felles innsats er avgjørende hvis vi skal bekjempe vår tids slavehandel. For å lykkes i arbeidet mot menneskehandel er vi avhengig av gode samarbeidspartnere. Jeg er overbevist om at et godt samarbeid mellom alle aktører innad i Norge er helt avgjørende dersom vår innsats skal være effektiv. Mange av dere som er her i dag, er våre samarbeidspartnere og gjør en veldig viktig innsats, som vi setter stor pris på.
Takk for oppmerksomheten.