Historisk arkiv

Storbymesse - samtale om kristen tro med prest Per Arne Dahl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Trefoldighetskirken i Oslo, 23. november 2008

Jeg har ingen barnetro å se tilbake på, men jeg har søkt troen, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. i en samtale med prest Per Arne Dahl under en storbymesse i Trefoldighetskirken i Oslo.

Utdrag og stikkord fra samtalen 

  • Om bakgrunn og oppvekst. – Jeg har ingen barnetro å se tilbake på, men jeg har søkt troen. Vært en søkende i troen. Vokst opp i en familie med mange verdier, men ingen barnetro i tradisjonell forstand. – Kanskje har jeg et nærere forhold til troen enn til kirken, og kanskje er jeg mer glad i kirker enn i kirken.
  • Om forståelse. – Det vi trenger i Oslo i dag, med den befolkningssammensetning vi har, er fellesskapsarenaer; noe kirker og moskeer også er. – Sammen må vi bygge forståelse. Legge til rette for dialog mellom mennesker fra ulike religioner. I likhet med hva noen norske kirkeledere gjør i Midtøsten.
  • Om nøkternhet og lidenskap. Om handlingen i politikken. – I politikken må jeg være nøktern for å forstå, men også ha lidenskap når jeg skal handle. For politikk nytter. Viktigheten av entusiasme (se på Obama).
  • Om høytider, jul og påske. – Julen kan være krevende, men påsken er ”viktigst”: Tanken på offer og tilgivelse, koblingen mellom tro og tvil. Påskens budskap; det er gripende, filosofisk som religiøst.  
  • Om hendelsene i Kabul, Serena hotell, januar 2008. – Det å berge livet. Dramatisk, uoversiktlig, og et veldig jordnært øyeblikk. Møtene med mediene etterpå. Carsten Thomassen som var drept. Følelsene. – Jeg var ”Jonas” og jeg var ”utenriksministeren”. Avreisen fra Kabul. Hjemkomsten. – I et telt på flyplassen i Kabul sang vi salmen ”O, bli hos meg”. Flott tekst. Sterkt minne. Fint å kunne avslutte storbymessen nå i kveld med den salmen.