Grunnlagsrapport fra Utenriksdepartementets prosjekt ”Refleks: norske interesser i en globalisert verden”
Norske interesser: Utenrikspolitikk for en globalisert verden
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Forord (leseveiledning), mai 2008
Tale/innlegg | Dato: 01.06.2008
Grunnlagsrapport fra Utenriksdepartementets prosjekt ”Refleks: norske interesser i en globalisert verden” - forord av utenriksminister Støre.
Kjære leser,
For omkring et kvart århundre siden kom det ut en bok i Norge med tittelen ”Lille land – hva nå?” Forfatteren av boken var daværende stortingsrepresentant, og mangeårige utenriksminister, Knut Frydenlund. Bokens siktemål var enkelt nok. Det var å mobilisere til debatt om Norges forhold til omverdenen. Eller som Frydenlund understreket: ”Utenrikspolitikk er ikke lenger et felt for de få, for ekspertene og for enkelte politikere. Den angår alle i deres daglige liv. Derfor må folk gis muligheter til å engasjere seg i de utenrikspolitiske avgjørelser.”
Dette skrev Frydenlund i 1982. Og jeg tror ingen kan være uenig med ham. En god utenrikspolitikk kan bare utvikles gjennom debatt. Åpenhet og bred dialog er en grunnleggende og nødvendig utenrikspolitisk ressurs. Debatt er en forutsetning for det som forblir en av politikkens viktige oppgaver – å strekke seg utover det dagsaktuelle til landskapet bortenfor øyeblikkets utfordringer.
I 2006 annonserte jeg derfor at Utenriksdepartementet ville igangsette et prosjekt med sikte på å få i gang en bred drøfting av norske interesser i en endret og globalisert verden (Refleksprosjektet). Vi må våge å drøfte våre egne interesser i verden. Vi må gjøre oss klokere med hensyn til hvordan det norske samfunnets ulike mål og behov utfordres av globalisering, og best kan ivaretas. Vi må utfordre oss selv. Vi må våge å teste om utenrikspolitikkens etablerte svar fortsatt er gyldige.
For å bidra til dette har jeg bedt Refleksprosjektet utarbeide en uavhengig grunnlagsrapport som har fått navnet Norske interesser: Utenrikspolitikk for en globalisert verden. Jeg har bedt forfatterne skrive fritt og spenstig om hvordan de vurderer det norske samfunnets viktigste interesser og utenrikspolitiske utfordringer i lys av dagens raske globale endringer. Rapporten drar veksler på nærmere 200 bidrag til skriftserien ”Globale Norge hva nå?” som ble lansert i desember 2007 (se www.regjeringen.no/refleks).
Forfatterne er sammensatt både av ressurspersoner i Utenriksdepartementet og fagpersoner med tilhørighet i kunnskapsmiljøer utenfor departementet. Rapporten er rettet til alle interesserte – for refleksjon og til debatt om grunnlaget for norsk utenrikspolitikk.
Rapporten berører ikke bare saksområder som ligger under meg som utenriksminister, også andre statsråders områder trekkes inn. Det reflekterer at nær alle samfunnsområder i dag påvirkes av internasjonale forhold. Innholdet i rapporten står for gruppens egen regning. Det er forslag og analyser jeg vil være enig i, men det er også analyser og forslag jeg ikke deler. Det samme vil gjelde for mine regjeringskolleger.
Regjeringens syn vil legges fram i en varslet Stortingsmelding i 2009. Rapporten du nå holder i hånden er ett av flere høringsinstrumenter i prosessen fram mot denne Stortingsmeldingen.
Med dette oppfordrer jeg til lesning og debatt av Norske interesser: Utenrikspolitikk for en globalisert verden.