Historisk arkiv

Piratsituasjonen utenfor Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Møte med Rederiforbundet, Norsk sjøoffisersforbund, og med norske medier, i Utenriksdepartementet, 15. desember 2008

- Piratsituasjonen rundt Somalia er alvorlig. Sjøfolks liv og helse settes på spill. Piratvirksomheten også en trussel mot situasjonen på land, herunder matforsyningene som kommer sjøveien til Somalia, sa utenriksminister Støre i et møte med Rederiforbundet og Norsk sjøoffisersforbund 15.12.08.

Utenriksminister Støre baserte sine innledninger på disse punktene:

  • Piratsituasjonen rundt Somalia er alvorlig. Sjøfolks liv og helse settes på spill. Piratvirksomheten også en trussel mot situasjonen på land, herunder matforsyningene som kommer sjøveien til Somalia.
  • Det tette og uformelle samarbeidet med bl.a. Rederiforbundet og arbeidstakerorganisasjonene setter vi stor pris på. Beredskapssekretariatet som A. Wegener i Rederiforbundet leder, gjør en viktig jobb for å forebygge kapringer av norske skip. Jeg er glad for at vi ikke har fått en kapring av norsk skip eller skip med nordmenn ombord.
  • Norge bidrar langs flere spor i denne alvorlige situasjonen:
  • For det første: Utenriksdepartementet har tett kontakt med andre norske myndigheter som har ansvaret for dette; først og fremst Nærings- og handelsdepartementet. Våre ambassader i Nairobi og Riyadh er koblet inn og følger nøye med på situasjonen.
  • For det andre: Vi arbeider aktivt i FN for å bidra til bekjempelse. Norge sammen med andre skipsfartsnasjoner sto bak Sikkerhetsrådsresolusjon 1816 og 1838 om piratvirksomheten. Resolusjonene er viktige fordi resolusjon 1816 gir de internasjonale marinestyrkene anledning til å gå inn i Somalias farvann for å beskytte skip, og resolusjon 1838 oppfordrer FNs medlemsland til å delta i marineoperasjonene. Vi vil engasjere oss i arbeidet når resolusjon 1816 må fornyes.
  • Norge står bak Natos maritime operasjon i farvannene rundt Somalia. Nato sørger særlig for beskyttelse av skip for FNs matvareprogram (FAO) med hjelpesendinger til Somalia. Nato bistår også internasjonale skipsfarten. Havområdene rundt Somalia er imidlertid så store at det vil være svært krevende å beskytte alle skip.
  • For det tredje: Norge vurderer å sende marinen til farvannene rundt Somalia i siste del av 2009 eller i begynnelsen av 2010, når vi har en fregatt som er klar for innsats.

*****

  • Fakta om piratvirksomhet utenfor Somalia og i Aden-bukten: Situasjonen er bekymringsfull, sjøfolks liv og helse settes i fare når skip seiler i området. Ca 20 000 skip seiler gjennom området årlig, av disse er ca 1 000 norske. Ca 100 skip er angrepet hittil i år, hvorav mer enn 35 kapret. 15 skip er fortsatt kapret og ca 300 sjøfolk holdes som gisler.
  • Har sett en dramatisk eskalering i situasjonen, både i antall og i geografisk rekkevidde. De fleste kapringene skjer i innløpet Rødehavet i Aden-bukten utenfor kysten av Yemen. Også kapringer utenfor kysten av Somalia og Kenya og i den senere tid også utenfor Tanzania.


*****

  • Det er viktig at vi på norsk side – Norge som stor skipsfartsnasjon – er godt forberedt på en eventuell kapring av norsk skip, og at vi deltar i arbeidet internasjonalt med å stanse piratvirksomheten.
  • Vi har et godt samarbeid Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet (NHD), Forsvarsdepartementet, Rederiforbundet og arbeidstakerorganisasjonene (Det norske maskinistforbund, Norsk sjømannsforbund, Norsk sjøoffisersforbund) i Sikkerhetutvalget for internasjonal skipsfart som ledes av NHD. Utvalget møttes 5. desember og drøftet situasjonen og oppfølging på norsk side. Det ble også orientert om mulige norske militære bidrag og arbeidet internasjonalt, herunder i FN.
  • Rederiforbundet leder Beredskapssekretariatet (finansiert av NHD) som gjør et viktig arbeid med å forebygge kapringer. Honnør til alle som deltar i dette viktige arbeidet fra norsk side. ”Skrivebordsøvelse” planlegges; viktig at vi alle går gjennom rutiner og samarbeid for å sikre at vi er best mulig beredt dersom en situasjon skulle inntreffe.


*****

  • Situasjonen i Somalia uoversiktlig. Etiopia har erklært at de etiopiske styrkene vil bli trukket ut. Fare for at en slik tilbaketrekning vil kunne skape et maktvakuum. Foreløpig liten vilje fra FN til å sette inn fredsbevarende styrker i Somalia. Det kan gå mot utplassering av en multinasjonal stabiliseringsstyrke. AU-styrken i Somalia (AMISOM) er dårlig utstyrt og trenet og kan ikke ta ansvaret for sikkerheten. Samtidig rykker islamistiske opprørsgrupper fram i store deler av sør- og sentral-Somalia.
  • Det er to maritime operasjoner i området – EU (Atalanta, startet opp 9. desember) og Enduring Freedom (Natos operasjon, avsluttet 12. desember). Norge vil vurdere å bidra i slutten av neste år.
  • Et åpent høynivåmøte avholdet i FNs sikkerhetsråd i morgen. Norge er blant de ikke-medlemmer av rådet som holder innlegg; det er viktig gitt vår rolle som skipsfartsnasjon samt vårt engasjement på Afrikas Horn/Somalia.
  • Man drøfter bl.a. også styrket regionalt samarbeid, informasjonsutveksling, senter for etterforskning, m.v. Alle positive tiltak.
  • Overordnet perspektiv: Piratvirksomheten viser hva som kan skje når et land forfaller til lovløshet. Problemet kan derfor ikke alene løses med sjømilitære tiltak. Politiske prosesser og politiske løsninger må til.