Historisk arkiv

Samtale med forfatteren Salman Rushdie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Bokmessa, Lillestrøm, 21.11.08

Utdrag fra utenriksminister Jonas Gahr Støres samtale med forfatter Salman Rushdie under Bokmessa i Lillestrøm 21.11.08.

Utenriksminister Jonas Gahr Støres samtale med forfatteren Salman Rushdie. Ledet av Hans Olav Brenner, NRK (Bokprogrammet *).

Utdrag fra samtalen (Støre)
(sjekkes mot framføringen *)

- Bakgrunnen for ønsket om å skrive en bok (”Å gjøre en forskjell”) var blant annet alle møtene jeg har hatt med studenter og elever ved universiteter, høyskoler og videregående skoler, hvor både interessen om og kunnskapene om utenrikspolitikk er stor i dag. Det er en debatt i disse miljøene jeg ønsker å delta i.

- Og det er en debatt som ikke er et ja/nei, enten/eller, men som er nyansert og perspektivrik, for eksempel om møte mellom sivilisasjoner og kulturer, om hva som skjer når isen i nord smelter, osv.

- Om tiden for 400 år siden [tidsepoken i Rushdies bok ”Trollkvinnen i Firenze”] versus i dag, så kan man si at ”problemet”, eller dramaet, den gangen var at verden viste seg å være så mye større enn det man først hadde trodd. Mens vårt drama er at verden viser seg å være mye ”mindre” enn vi har trodd og tenkt. Ta spørsmålet om klimaendringene. Mens folk på 1500-tallet var opptatt av ”verdens ende”, så kan vi gå ”med hodet først” inn i global oppvarming.

- I møte med såkalt ”andre”, bør man alltid legge mer vekt på det man har til felles enn bare å trekke fram forskjellene. Jeg tror ikke på denne øst/vest-retorikken, som er mye brukt nå, for det er ikke sånn jeg oppfatter verden der ute. Vi må tenke mer på hvordan vi kan skape arenaer for kommunikasjon, og hvordan vi skal få folk til å delta der. Det handler om evne, ressurser og kanaler.

- Bøker og romaner er en viktig kilde til å få dypere forståelse av samfunnet. Litteraturen evner også å gi stemme til oversette grupper i samfunnet. Og som Rushdie skriver et sted i sin nye bok; alle mennesker har et dypt behov for at historiene deres skal bli fortalt.

- Ytringsfriheten er en grunnleggende menneskerettighet. Ytringsfriheten bør være absolutt fri, men vi må tenke på hvordan vi opptrer i møte med andre mennesker. Jeg ønsker også å diskutere det forhold at vi lever i et land og i en verden hvor vi må tenke igjennom hva vi sier, for hensyn og ”decency” (anstendighet) er også viktig.

*****

(*) NRK Bokprogrammet sendte et redigert opptak av denne samtalen i NRK 2 (TV) 18. desember 2008 kl. 21:25 og i NRK 1 (TV) 23. desember 2008 kl. 15:30. Se ellers NRKs nettsider.