Historisk arkiv

Norsk-tysk ungdomsforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stavanger, 19. - 21. september 2008

Utenriksminister Støres hilsen til det andre norsk-tyske ungdomsforum i Stavanger 19.-21. september 2008.

Sjekkes mot framføringen (opptaket)


Liebe Teilnehmerinnen und Teilnehmer des
zweiten Deutsch-Norwegischen Jugendforums,
Kjære deltakere på det andre tysk-norske ungdomsforum,

Jetzt sind Sie schon zwei ganze Tage in Norwegen. Hier in der Europäischen Kulturhauptstadt Stavanger, und Sie sprechen Deutsch miteinander. Das beeindruckt mich! Da mein Deutsch leider nicht so gut ist, muss ich auf Norwegisch weitermachen.

For det å kunne gjøre seg forstått på et annet språk er ingen enkel oppgave. Gjensidig forståelse kan ofte være en utfordring, både i små kretser – med venner eller familie – og også i større målestokk – mellom kulturer, religioner og land.

Mitt arbeid som utenriksminister gjør at jeg treffer mange ulike mennesker. Naturligvis kommer mange fra andre land, bruker andre språk eller tilhører andre trosretninger. Dermed møter jeg akkurat det samme som dere beskjeftiger dere med i løpet av disse dagene her i Stavanger – nemlig ”Kulturelt mangfold og identitet“.

Mangfold er et gode og en berikelse for oss og er noe vi har ansvar for å bevare og forsterke.  Gjennom vår utenrikspolitikk ønsker Norge å gjøre nettopp det.

Dette kommer blant annet til syne gjennom Regjeringens nye humanitære strategi som ble lansert for bare få dager siden.

Som dere vet, er det store forskjeller når det gjelder mulighet for utvikling blant ulike mennesker og land.

Derfor er utviklingspolitikk ett av de mange områdene der vi samarbeider meget godt med Tyskland.

Tyskland er Norges viktigste partner i Europa og vårt samarbeid er i stor grad preget av felles verdier og målsettinger. Det fremragende samarbeidet med min tyske kollega, utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, er en viktig del av dette samarbeidet.

Som dere allerede har hørt, gjør mine tyskkunnskaper at vi som oftest snakker engelsk sammen. Når jeg nå hører og ser hvordan dere kommuniserer, er det også motiverende for meg.

Språkkunnskaper er en bro for forståelse mellom mennesker. Spesielt når vi innser at kulturelt mangfold ikke bare er en utfordring – men også gir oss muligheter. Her trengs det mennesker som dere, som viser engasjement og møter verden med åpenhet, nysgjerrighet og språkkunnskaper. Det engasjementet som dere viser gjennom deltakelsen her i Stavanger og i hverdagen, trenger vi overalt i samfunnet. Det er engasjement på alle nivåer – både blant enkeltpersoner, stater og internasjonale organisasjoner – som er avgjørende for utvikling, forandring og sikkerhet.  

Jeg ønsker dere lykke til med kveldens arrangement og er sikker på at dere har hatt lærerike dager i Stavanger. Jeg håper at mange ungdommer også i fremtiden vil ha anledning til å delta på det tysk-norske ungdomsforumet for å se at veien fra A til Å er kortere enn man tror.

Vielen Dank!