Historisk arkiv

Velkommen til Barents Spektakel / Barentsdagene 2008 i Kirkenes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Velkomsthilsen til Barentsdagene 2008

Utenriksministerens velkomsthilsen til Barents Spektakel / Barentsdagene 2008 i Kirkenes 25.11.2008.

I Barentsregionen har samarbeid over grensene en lang historie. Regionen kjennetegnes i dag av en fargerik samarbeidsvev på tvers av landegrensene. Regjeringens nordområdestrategi tar utgangspunkt i dette tradisjonsrike nettverket og målet er å styrke og fornye båndene som knytter regionen sammen.

For å synliggjøre dette brede, langsiktige samarbeidet, har vi tatt initiativ til å arrangere årlige Barentsdager sammen med noen kommuner i landets tre nordligste fylker. Utenriksdepartementet bidrar med økonomisk støtte til disse arrangementene. Barentsdagene fokuserer på samarbeid innen forskning, næringsliv og de tallrike kontakter og tilknytningspunkter som utgjør nettverkene i regionen, fra folk til folk. Ikke minst har regionens rike kulturliv en sentral plass.

I 2008 har vi vært så heldige at Barentsdagene kombineres med festivalen Barents Spektakel som de siste årene har satt sitt preg på Sør-Varanger kommune i månedsskiftet januar/februar. Spesielt viser Pikene på Broen hvor langt man kan komme når ildsjeler på begge sider av den norsk-russiske grensen jobber godt sammen.

Barentsregionen står foran nye, store muligheter - og utfordringer - som vi ser konturene av. Tematikken for Barentsdagene 2008 – Shtokman-utbyggingen og Pomorsonen – slår an tonen i den dialog vi vil bidra til. Et rikholdig kulturprogram gjennom samarbeidet med Barents Spektakel og Pikene på Broen er med å løfte arrangementet og øke interessen også utenfor regionen. Barents Spektakel har i år arrangementer også i sin russiske naboby Nikkel, noe som er helt i tråd med våre intensjoner.

Jeg vil gjerne ønske våre samarbeidspartnere Sør-Varanger kommune og Pikene på Broen lykke til med Barents Spektakel/Barentsdagene 2008 og jeg ønsker alle deltakere hjertelig velkommen til Kirkenes!