Historisk arkiv

Nei til snikgeneralisering! Om det moderne flerkulturelle Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Arbeiderpartiets landsmøte, Oslo 19. april 2009

Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok på Arbeiderpartiets landsmøte 2009. Her er talen han holdt for delegatene.

Sjekkes mot framføringen.
Nedenfor følger et utdrag av talen.

  • Det mangfoldige Norge er ikke noe vi kan være for eller i mot. Det er en realitet. Men det vi kan velge, er hvordan vi vil ha det sammen. Som ellers når det gjelder de store samfunnsoppgavene skal sosialdemokratiet gå i front for å løse dem.
  • Vi skal ikke overlate til den ytterste høyresiden å snikgeneralisere med å tegne skremmebilder av det som er fremmed. Vi sier nei til snikgeneralisering.
  • Det moderne Norge er mangfoldig. Det er en styrke. Men det er også en utfordring. For det mangfoldet som er kommet som følge av innvandring, skaper forskjeller vi ikke er vant med.
  • Mangfoldet er en styrke for landet vårt. Det har vært avgjørende for økt verdiskaping. Og det har beriket vår kultur.

*****

  • Det flerkulturelle samfunnet minner oss også om hvor nært vi er kommet verdens katastrofer og konflikter. Se på situasjonen i Sri Lanka: Krigen har nå fått tale. Begge parter gjør seg skyldige i grove overgrep mot sivile. Vi sier tydelig i fra og gjør alt i vår makt for at våpnene skal tie og de sivile slippes ut.

*****

  • Satsingen i nordområdene: Vi har definert nordområdestrategien som det store generasjonsprosjektet i nord. Det handler om de store ressursene i havet – de fornybare og de ikke-fornybare. Men: Mennesker lever sine liv på land. Derfor handler det om noe mer; om verdiskaping, arbeid, velferd, transportveier og kultur. Kort sagt, nordområdene er ikke lenger utkant. Det er det nye sentrum. Utviklingen i Arktis er satt på dagsorden. Om en uke møtes Arktisk Råd på ministernivå i Tromsø. Sammen med Al Gore setter vi en stor internasjonal dagsorden på farene ved issmelting.
  • Norges utenrikspolitiske engasjement: Jeg sa på landsmøtet i 2007 at ”hvilepausen” i utenrikspolitikken er over. Vi har ikke hvilt. Og Siv Jensen savner Bush og er fortsatt ”deeply shocked”. Da er det som det skal være.
  • Vi ville ikke stå i Irak med noen få menn i uniform for å tekkes Bush. Nå er USA, med Obama, på vei ut.
  • Vi ville ha et forbud mot klasevåpen. Det fikk vi til.
  • Vi ville bekjempe overfiske i Barentshavet. Det fikk vi til.
  • Vi ville øke bistanden til 1prosent av BNP. Det fikk vi til.
  • Vi ville påvirke strategien i Afghanistan; komme bort fra den ensidige troen på at det finnes bare en militær løsning. Det fikk vi til sammen med våre allierte. Og: Norge vil ikke ”gi opp” Afghanistan før oppdraget er utført: Jobben i Afghanistan er ikke gjort. Men vi skal være med på å gjøre den, sammen med våre partnere, etter invitasjon fra Afghanistan og med full dekning fra enstemmige vedtak i FNs sikkerhetsråd. Vi gikk inn sammen med våre partnere. Og la dette være klart: Vi blir der til vi går ut sammen med dem. 

***** 

Hele talen (videopptak)