Historisk arkiv

Støres tale i "Festivalteltet", Blindern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Universitetet i Oslo, Blindern 20.08.09

Tale ved utenriksminister Jonas Gahr Støre til studentene ved Universitetet i Oslo i forbindelse med den første studieuka, i ”Festivalteltet”, Blindern, 20. august 2009.

Støre baserte sin tale på følgende hovedpunkter (må sjekkes mot framføring):

 

Kjære studenter,

 

  • Studiestart er et svært viktig og spennende øyeblikk i deres liv. Jeg har de siste dagene møtt studenter blant annet i Kristiansand, Bergen og Trondheim, i tillegg til her i Oslo, og det er givende å møte unge mennesker akkurat i denne første studieuka.
  • Unge mennesker er sterkt opptatt av utenrikspolitikk og internasjonale spørsmål. Dere er engasjerte og dere har store kunnskaper om utenrikspolitikk. Og så er det slik i dag at det ikke bare er én internasjonal sak som dominerer (som før: Vietnam, EU, osv.) – men mange. Unge i dag reiser mer, og følger mer med i internasjonale medier, websamfunn og nettverk enn noen gang før.
  • For denne regjeringen har særlig disse spørsmålene hatt hovedprioritet (og vil komme til å ha det for eventuelt nye fire år!):
  • Nordområdene – vårt viktigste strategiske satsningsområde. Nærvær, aktivitet, kunnskap.
  • Fred-, forsonings- og brobyggingspolitikken. Engasjementspolitikken. Solidaritet. Internasjonal rettsorden. FN. Bekjempe fattigdom.
  • Europapolitikken. Norge skal ha et tett og godt forhold til Europa – noe som er viktig ikke minst for norske arbeidsplasser, for vår velferd og for universiteter og studenter.
  • På verdiområdet har Norge en klar profil – innen arbeidet for bl.a. menneskerettigheter, ytringsfrihet, støtte til forfulgte, menneskerettighetsforsvarere.
  • For meg er det alltid viktig å lytte til unge mennesker som studerer internasjonale spørsmål. Og en oppfordring til dere: Engasjer dere i internasjonal politikk, i foreninger og nettverk. Internasjonalt samarbeid og solidaritet nytter – helse, kamp mot fattigdom, og ikke minst: utdanning. Veien til fredelig utvikling går gjennom utdanning og rettferdig fordeling av kunnskap, globalt. Og mange fag i dag – mange flere enn f.eks. statsvitenskap – har en klar internasjonal dimensjon. Merk dere det.
  • Og til slutt: Husk å bruke stemmeretten deres!