Historisk arkiv

Åpning av utstilling på Blomquist Kunsthandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fotoserien ”The Dogon”, vannprosjekter i Mali, ved fotograf Stuart Franklin, 24. oktober 2009

I forbindelse med visningen av fotoserien ”The Dogon”, vannprosjekter i Mali, ved fotograf Stuart Franklin holdt utenriksminister Jonas Gahr Støre åpningstalen på Blomquist Kunsthandel.

Støre baserte talen på noen av disse momentene
(sjekkes mot framføring)

  • Spennende å møte deg, Stuart Franklin, kjent navn, Magnum, og selv har jeg spesielt et forhold til fotografiet du tok i 1989, den enslige studenten med plastposen foran stridsvognene på Tiananmen Square i Beijing. Menneskerettigheter, ytringsfrihet, fotografer og journalisters rolle.
  • Fotografier trenger lys – og vi mennesker trenger vann (og lys...). Vann – det er både noe hverdagslig, alminnelig og samtidig noe sterkt symbolsk – noe religiøst nærmest – noe ”hellig” – kvinner som bærer vann, kvinnene ved vannposten, kvinnene ved brønnen. Liv. Det livgivende vann, kilden. Og så er det dette: Varmen, heten, tørken.
  • Og det handler om liv og helse, om overlevelse, hver dag, slitet, bæringen. I fellesskap. Rent vann er – eller skulle være – en grunnleggende menneskerettighet – for alle. Det er det ikke.
  • Knapphet. Mangel på rent drikkevann griper direkte inn i kvinners daglige liv. I mange utviklingsland må kvinner og jenter gå i gjennomsnitt seks kilometer (!) hver dag for å hente vann. De bærer om lag 20 kilo, på hodet. Som fotografiene her viser. Det er som oftest kvinnene som er ansvarlig for å hente vann og administrere vannressurser – spesielt på landsbygda. Dette har FNs utviklingsfond for kvinner, Unifem, laget utførlige rapporter om. Ja, tilgangen til rent vann i nærheten kan være en avgjørende faktor for om ei jente blir sendt til skolen – eller om hun må hjelpe til hjemme.
  • Noen tall: Hver dag dør om lag 5000 barn på grunn av sykdommer som kunne ha vært unngått dersom de hadde hatt bedre drikkevann og sanitære forhold. 1,1 milliard mennesker – eller 18 prosent av verdens befolkning – har ikke tilgang på trygt drikkevann (WHO, Unicef). Tilgang på rent drikkevann er essensielt for å bekjempe fattigdom og sikre bærekraftig utvikling. I Mali har bare 60 prosent av befolkningen tilgang til gode drikkevannskilder, på landsbygda bare 48 prosent (Unicef).
  • Bandiagara-området hvor Dogon-folket lever er svært sårbart og klimatiske endringer forverrer situasjonen. Vannhentingen opptar store deler av kvinners hverdag.
  • Norske frivillige organisasjoner arbeider veldig godt for å bedre befolkningens tilgang til trygt drikkevann i Mali. Kirkens Nødhjelp driver, med støtte fra Norad, et omfattende program som er konsentrert om de tre nordligste regionene i landet.
  • Tilbake til disse fotografiene tatt av Stuart Franklin: Det handler om knapphet, om den daglige kampen om livsviktige ressurser, et slit for tilværelsen. Andre steder i verden har denne kampen om vann andre uttrykk, gjennom voldelige konflikter, kriger. Kampen om vannressurser og om landegrenser. Et bilde er mer verd enn ti tusen ord, lyder det kjente kinesiske ordtaket. Vi ser fargene, landskapene, avstandene, ansiktene. Varmen, tørken. Barneleken i gang, barnas smil, bildene er bærere av budskap. Fotografiene er bilder som beveger, som kan bevege politikken. Virkelighetsøyeblikk – tusenvis av mil fra her vi er nå. Skarpt fokusert, direkte, visuelle dokumenter – til oss. Som fortellinger.