Historisk arkiv

Klare politiske forskjeller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Replikk i Dagsavisen, 13. august 2009

Jeg skal gi Frps nestleder Per Arne Olsen rett i ett poeng i hans replikk til min kronikk om Norge som mulighetenes samfunn i forrige uke: Jeg tror ikke Frp ønsker å ”rive ned fellesskapet”., skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jeg skal gi Frps nestleder Per Arne Olsen rett i ett poeng i hans replikk til min kronikk om Norge som mulighetenes samfunn i forrige uke: Jeg tror ikke Frp ønsker å ”rive ned fellesskapet”.

Dagsavisen har brukt den formuleringen i ingressen til min kronikk, men jeg har ikke skrevet det. Jeg er uenig i mye av Frps politikk, men det er fordummende å tillegge noen et bevisst ønske om å rive ned fellesskapet.

Dermed er det oppklart. Jeg mener, har skrevet og vil snakke om det i valgkampen, at summen av Frps politikk vil bety en nedbygging av de fellesskapsløsningene vi har bygget opp gjennom mange tiår, det som kalles den norske modellen og som kjennetegnes av en åpen økonomi, sterke offentlige velferdsløsninger og små forskjeller. Sosialdemokratiet har stått i spissen for denne utviklingen, men ingen kan slå seg på brystet alene, dette er et bredt forankret politisk fellesgods. Men Frp skiller seg så til de grader ut når partiet er så tydelige, og la meg gi ros – ærlige – på at partiet ønsker en liberalistisk politikk.

Jeg ser Frps forslag om omfattende privatisering av grunnleggende fellesgoder som skole, helse og omsorg som en oppskrift for økte forskjeller, et samfunn der personlig økonomi avgjør kvaliteten på tjenester vi alle trenger. Jeg mener det er logisk å legge til grunn at skattekutt på flere titalls milliarder betyr mindre ressurser til fellesoppgaver, og dermed mer overlatt til det private. Summen av dette, slik jeg ser det, vil svekke den samfunnsmodellen stadig flere utenfor Norden nå ser mot som en av de mest vellykkede. Frp kaller det å fornye Norge. Jeg er uenig. For dette er ikke nytt, det er prøvd før av Margareth Thatcher og Ronald Reagan.

Men Olsen skal ha rett i et annet poeng: Ja, folk kan glede seg til valgkamp. Jeg er uenig med mye av Frps politikk, men selvsagt ikke med alt. Frp skal ha honnør for å brenne for sin politikk, vise et stort engasjement og for aktivt å fremme forslag på mange områder. Det gjør Frp til en hovedmotstander jeg tar på alvor. Fordi jeg veldig nødig vil at vi skal oppleve konsekvensene av politikken deres.