Historisk arkiv

Den internasjonale Holocaustdagen: en påminnelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- I dag, på Den internasjonale Holocaustdagen, minnes vi ofrene for det mest grufulle og omfattende folkemord verden har opplevd, skriver utenriksminister i en artikkel 27. januar.

I dag, på Den internasjonale Holocaustdagen, minnes vi ofrene for det mest grufulle og omfattende folkemord verden har opplevd.

Massemordet på jøder og andre grupper som ikke passet inn i nazistenes menneskesyn og samfunn, vil for alltid stå som en skamplett i europeisk historie.

Vi minnes de mange som ble forfulgt, deportert og utslettet. Vi minnes de over 700 norske jøder som ble drept, vi minnes rom-folket, funksjonshemmede, mentalt syke og andre som falt for regimets onde handlinger.

For 66 år siden – høsten og vinteren 1942/43 - ble de norske jødene brutalt stuet inn i skip ved Akershuskaia i Oslo og fraktet ut. Et fåtall kom tilbake. Det skjedde under tysk okkupasjon, men de som foretok arrestasjonene var nordmenn.

Folkemordet – som idé og som system – begynte i menneskers sinn. Holocaust var ingen naturkatastrofe. Det var en menneskeskapt katastrofe.

Holocaust - eller Shoah på hebraisk - forteller oss om antisemittismens grufulle konsekvenser i vår nære fortid. Dagen i dag minner oss om at mange hadde skyld og at alle har ansvar. At vi alle har en forpliktelse til å arbeide for at antisemittisme ikke igjen skal finne grobunn, ikke hos oss og ikke i andre land. 

Utenriksminister Støre deltok i sabbatsgudstjenesten i synagogen i Oslo 17.01.09. Foto: Scanpix Utenriksminister Støre deltok i sabbatsgudstjenesten i synagogen i Oslo 17.01.09. Foto: Scanpix

Tankegodset som ledet til Holocaust er ikke borte. Det kommer til uttrykk i nye former og på nye steder. Det må bekjempes med holdninger, med kunnskap, med opplysning og med tydelig motstand.

I mars i år vil Norge overta formannskapet i en sammenslutning av 26 land som arbeider for å fremme utdanning, minnemarkering og forskning om Holocaust. Vi går til denne oppgaven med ydmykhet men med stort alvor, og med en forståelse av de utfordringer vi står overfor.

Kampen er ikke over. Samfunnet må ha søkelys og debatt om disse spørsmålene.
Vi må være på vakt mot holdninger og handlinger som kan lede til en ny antisemittisme og til ideologier og tankesett som ekskluderer eller segregerer mennesker og sprer hat og intoleranse.

Trossamfunn og livssynsgrupper i vårt eget samfunn føler seg stigmatisert og er usikre og redde.  Som samfunn og som enkeltmennesker må vi kjempe mot en slik utvikling.

Den internasjonale Holocaustdagen – den 27. januar – er en påminnelse.