Historisk arkiv

En aktiv utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Internasjonal Politikk nr. 3/2009 i serien: Hovedutfordringer for norsk utenrikspolitikk/norsk utenrikspolitikk foran stortingsvalget

I siste utgave av Internasjonal Politikk skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. ”Utenrikspolitikkens mål er å gjøre innenrikspolitikken mulig: Å skape trygghet for at vi kan leve våre liv i frihet, gjøre vårt arbeid og utvikle fellesskap i fred. Norges utfordringer og muligheter i nordområdene er vår strategiske hovedoppgave. Samtidig skal vi bidra til samarbeid og stabilitet i Norden og Europa for å trygge norske arbeidsplasser...”.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske mål er å trygge Norge, sikre norske interesser og vise internasjonal solidaritet gjennom aktiv handling.

Utenrikspolitikkens mål er å gjøre innenrikspolitikken mulig: Å skape trygghet for at vi kan leve våre liv i frihet, gjøre vårt arbeid og utvikle fellesskap i fred.

Norges utfordringer og muligheter i nordområdene er vår strategiske hovedoppgave. Samtidig skal vi bidra til samarbeid og stabilitet i Norden og Europa for å trygge norske arbeidsplasser, sikre norsk interesser og utvikle de norske kulturelle bånd.

Solidaritet og internasjonalt samarbeid er som røde tråder i arbeiderbevegelsens historie. Derfor engasjerer vi oss for å bekjempe fattigdom, fremme menneskerettigheter og bidra til nedrustning og anstendig arbeid. Og vår tids store kriser har de samme kjennetegnene: Finanskrisen og klimakrisen er global, rammer alle og kan bare løses om alle trekkes med for å utvikle og finne forpliktende løsninger.

Her skal Norge skal ta sin del av ansvaret. Men vi er i en posisjon der vi kan gjøre mer. Vi har en politisk og økonomisk mulighet til å gjøre en forskjell ut over oss selv. Denne plikten til internasjonal solidaritet ligger dypt forankret i sosialdemokratiets historie.

I denne artikkelen vil jeg kort skissere grunnlaget for Arbeiderpartiets utenrikspolitikk og omtale noen av de områdene jeg mener blir spesielt viktige for oss i årene som kommer.

Solidaritet og internasjonalt samarbeid
Et internasjonalt rettssamfunn der regler gjelder foran makt, er i Norges grunnleggende interesse. Med vår utadvendte økonomi, store havområder og kontinentalsokkel, er vi tjent med at folkeretten respekteres og styrkes. Derfor vil vi bygge videre på folkeretten, og vi vil ha FN i ledelsen av et internasjonalt samarbeid basert på rettsprinsipper og representative, effektive institusjoner.

Vi vil arbeide for at FN er sterkt og respektert. FN blir ikke bedre enn hva medlemslandene gjør det til. Vi som vil ha mer og bedre FN må ikke overlate kritikk av verdensorganisasjonen til de som vil ha et svakere FN. Vi vil bidra med ressurser og har som mål å øke norsk deltakelse i FN-ledete operasjoner for fred.

I tillegg til FN er det to andre internasjonale samarbeidsinstitusjoner som er spesielt viktige for Norge: vårt samarbeid med Europa gjennom EØS og vårt medlemskap i Nato.

Arbeiderpartiet vil ha tett og nært samarbeid med EU og våre europeiske og nordiske partnere. I dag møter vi denne oppgaven gjennom EØS-avtalen og en aktiv europapolitikk. EØS-avtalen og Schengen-samarbeidet sikrer norske bedrifter, borgere og organisasjoner de samme rettighetene og pliktene i det europeiske markedet. Tett samarbeid og integrasjon i Europa sikrer et stabilt kontinent, ikke minst gjennom støtte til de nye medlemsstatene i EU. Det gjør også vårt medlemskap i Nato.

Gjennom Nato og det transatlantiske samarbeidet trygger vi Norges sikkerhet. Vår sikkerhetspolitikk skal bidra til å sikre landets suverenitet og territorielle integritet. Norges deltagelse i flernasjonale fredsstøttende operasjoner skal være forankret i et klart FN-mandat eller annet anerkjent folkerettslig grunnlag. I årene som kommer er utvikling av det nordiske samarbeidet om utenriks- og sikkerhetspolitikk en viktig oppgave som Arbeiderpartiet vil prioritere. Sammen med våre Nato-allierte og basert på klare mandater fra Sikkerhetsrådet er Afghanistan vårt største internasjonale engasjement. I tillegg til aktiv deltakelse i de internasjonale organisasjonene vi er med i, er det noen saker Arbeiderpartiet vil prioritere høyt fremover. La meg nevne noen av dem her:

Nordområdene
Vi mener nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. I disse områdene har vi grunnleggende nasjonale interesser og politiske utfordringer. Her står vi også overfor noen av de tydeligste virkningene av klimaendringene. Nordområdene har store petroleumsressurser og noen av verdens rikeste fiskeriressurser. Når nedsmeltingen av isen åpner for nye og kortere internasjonale seilingsleder, venter nye utfordringer og muligheter i området.

Derfor vil vi ha en aktiv politikk i nordområdene med forvaltning av fiskeriressurser, styrking av samarbeidet med Russland og våre nordiske naboer gjennom barentssamarbeidet, og det arktiske samarbeidet vil være viktig for landet vårt.

Klima og energi
Klimaendringene er sammen med fattigdommen vår tids største utfordring. Klimautfordringene setter vår solidaritet på stor prøve fordi verdens fattige land og mennesker vil bli hardest rammet. Det krever at vi gjør en stor innsats både ute og hjemme, og det er også en oppgave for utenrikspolitikken. Klimatoppmøtet i København kan bli avgjørende for hvordan verden møter klimautfordringene.

Norge er en energinasjon. Arbeiderpartiet vil styrke vår evne til å ivareta våre politiske energiinteresser. Samtidig skal Norge ligge i front med å utvikle ambisiøse klimaavtaler, utvikle nye teknologier og støtte tiltak for at også utviklingsland kan møte klimautfordringene.

Engasjementspolitikk
Fattigdommen setter verdens solidaritet på prøve. I mange land er nøden fortsatt stor. Arbeiderpartiet vil at Norge skal gå i bresjen for en utviklingspolitikk som reduserer fattigdom. Vi vil også arbeide for at den internasjonale innsatsen mot fattigdom ikke svekkes nå som en følge av den internasjonale finanskrisen. Derfor vil vi bidra til at de sosiale konsekvensene av finanskrisen løftes i internasjonale fora, blant annet gjennom å sette fokus på anstendig arbeid. Vi vil bidra til at finanskrisen ikke fører til dårligere arbeidsvilkår og svekkede sosiale rettigheter.

Arbeiderpartiet vil også at Norge skal bruke medlemskapet i FNs menneskerettighetsråd til å styrke arbeidet for ytringsfrihet og menneskerettigheter og arbeidet mot tortur og dødsstraff. I tillegg vil vi være spesielt opptatt av likestilling og arbeid, og motarbeide vold mot kvinner i krig og konflikt (FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325).

Vi vil videre løfte arbeid for nedrustning. Vi satte målet om et forbud mot klasevåpen, og vi lyktes med å forhandle frem en internasjonal konvensjon. Nå jobber vi for en aktiv humanitær nedrustning, oppfølging av forbudet mot antipersonellminer og klasevåpen og vil ta nye initiativ for regulering og kontroll av håndvåpen og aktive bidrag til kjernefysisk nedrustning.

Å gjøre en forskjell
Arbeiderpartiet har et klart mål med sitt internasjonale engasjement enten det er i våre nærområder eller lenger unna: Vi vil gjøre en forskjell. Vi vil føre en aktiv utenrikspolitikk som legger vekt på norske interesser og er med og tar et globalt ansvar. Slik kan vi trygge vårt eget samfunn – og bidra til å skape trygghet og frihet for andre.