Historisk arkiv

Innlegg på møte i Arbeiderpartiets homonettverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 17. juni 2009

Regjeringen har gjort mye for å sette lhbt-rettigheter (lesbiske kvinner, homofile menn, bifile kvinner og menn og transpersoner) på dagsorden internasjonalt, sa utenriksminister Støre da han innledet på et møte i regi av Arbeiderpartiets homonettverk.

Noen punkter fra innledningen

  • Norges innsats for lhbt-rettigheter i verden (lesbiske kvinner, homofile menn, bifile kvinner og menn og transpersoner). Brudd på universelle menneskerettigheter kan ikke rettferdiggjøres ut fra perspektiver som er hentet fra kultur, religion eller tradisjon. Dette må guide oss i arbeidet vi gjør, både nasjonalt og internasjonalt.
  • Regjeringen har gjort mye for å sette lhbt-rettigheter på dagsorden internasjonalt, og tydeligere enn noen gang. Utenriksdepartementet har instruert ambassadene til å reagere raskere mot diskrimineringspraksis. Da Torbjørn Urfjell (SV) var politisk rådgiver i UD i 2005, var han drivkraften bak en oversikt fra ambassadene over hvilke land hvor homofili er forbudt. I alt er det over 50 land hvor homofili er forbudt, hvor man risikerer vold og diskriminering og i verste fall dømmes til døden. Ambassadene følger denne oversikten og tar kontakt med det som finnes av nettverk og organisasjoner slik at de vet hvor de kan henvende seg. Vi er helt avhengige av at organisasjoner her hjemme etablererer nettverk som vi i Utenriksdepartementet kan bygge videre på.
  • Eksempel: Tyrkia og homoorganisasjonen Kaos. Organisasjonen ble stengt for to år siden av myndighetene og saken havnet i rettssystemet. Da engasjerte den norske ambassaden seg og tok kontakt med andre nordiske ambassader og EU-nettverket og sendte en protest til tyrkiske myndigheter. I april samme år ble dommen omgjort. Det er et eksempel på hvordan diplomatisk arbeid kan føre frem.
  • Eksempel: Dramatiske hendelser som i Nigeria i 2006 hvor homofile ble dømt til døden. Diplomatiske protester fra blant andre Norge bidro til å omgjøre dommene. Visse land liker ikke oppmerksomhet om slike saker. Det må vi forsøke å utnytte.
  • Eksempel: Russland. Lett å overse situasjonen i land som ligger nær Norge. I Russland er det en skremmende utvikling når det gjelder overgrep og motarbeidelse av lhbt-rettigheter. Svekkede rettigheter overfor utsatte grupper. Igjen: Det er viktig at organisasjoner her hjemme bygger nettverk som vi i UD kan bygge videre på i politikken.
  • Bistand er en annen faktor i kampen mot undertrykkelse. En tredjedel av all norsk utviklingshjelp går via sivile samfunn. LLH har fått over en million kroner til prosjekter, noe som gjør det mulig å jobbe målrettet over tid.