Historisk arkiv

Åpning av Melafestivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo Rådhus, 14. august 2009

Utenriksminister Støre deltok under åpningen av Melafestivalen 2009 i Oslo Rådhus 14. august 2009.

Utenriksministeren baserte sin tale på følgende hovedmomenter

(må sjekkes mot framføringen):

 

Ordfører, byrådsleder, festivalsjef Salimi, kjære venner,

  • Enda en gang skal Oslo få gleden av å få oppleve Mela2009. Årets festival er den åttende – og dermed i ferd med å bli en god tradisjon – det er vi er glade for.
  • Ordet ”mela” – som de fleste av dere her vet – stammer fra sanskrit og betyr ”møteplass”. Sanskrit er, akkurat som latin, et utdødd språk, men ordet og begrepet ”mela” er høyst levende. Det har vi allerede fått oppleve, gjennom musikkverket vi nettopp hørte, komponert spesielt for anledningen, ved musikerne med tilknytning til fire kontinenter – også musikken var et møte mellom vår egen skandinaviske tradisjon – inkludert den samiske – og musikk fra Vest-Afrika, Latin-Amerika og den indisk/pakistanske tradisjonen.
  • Melafestivalen er en viktig møteplass mellom alle de kulturene som Norge i dag består av. Dette ”flerkulturelle Norge” begynte med en arbeidsinnvandring for snart 40 år siden, omtrent samtidig med at NRK TV startet å sende programmer i farger og Magne Myrmo ble historiens siste verdensmester på treski. Og like lite som farge-TV og glassfiberski – så er det ”multikulturelle Norge” noe vi i dag ikke kan velge bort. For sånn er det, og det er jeg glad for.
  • Ingen samfunn er konflikt- eller problemfrie, heller ikke det multikulturelle norske samfunnet. Som samfunn må vi erkjenne og drøfte problemer, spørsmål, dilemmaer og paradokser.
  • I Melafestivalen møter vi det flerkulturelle samfunnet på en udelt positiv måte. Vi opplever det beste ved å ha flere kulturer innenfor vårt samfunn. Utenriksdepartementet har vært med på å støtte stiftelsen Horisont, som arrangerer Melafestivalen økonomisk. Jeg er glad for å kunne informere om at vi – med alle de forbehold man må ta når det gjelder framtidige budsjetter – har besluttet å støtte Melafestivalen i en ny treårsperiode fra 2010, og med til sammen én million kroner mer enn i inneværende treårsperiode.
  • Til arrangører, musikere, kunstnere og publikum: Lykke til! Det er en stor glede for meg å erklære den åttende Melafestivalen – Mela2009 – for åpnet!

 

*****

For mer informasjon: www.melafestivalen.no/