Historisk arkiv

Forord til rapport om menneskerettighetenes plass i Norges utenriks- og utviklingspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, juni 2009

Vi ser Norges medlemskap i FNs menneskerettighetsråd som en unik anledning til ytterligere å styrke menneskerettighetsarbeidet i vår utenriks- og utviklingspolitikk, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i forordet til denne rapporten.

Fremme av en internasjonal rettsorden basert på demokrati og enneskerettigheter er en overordnet målsetting for regjeringen. I tillegg til at menneskerettighetene utgjør juridiske forpliktelser for statene, kan vår innsats gis en verdimessig begrunnelse – vi plikter å beskytte mennesker som lider overlast. 

Slik innsats er også i vår egen interesse. Grove og systematiske menneskerettighetsbrudd svekker statenes legitimitet og kan gi grobunn for krig og konflikt.  

Innsats for menneskerettighetene er derfor ikke bare innsats for enkeltmennesker, men også et bidrag til internasjonal fred og sikkerhet, og sosial og økonomisk utvikling. 

Den globale menneskerettighetssituasjonen er i endring. Vi må tilpasse vår utenriks- og utviklingspolitikk slik at Norges innsats gir best mulige resultater.  

Med denne rapporten ønsker vi å synliggjøre viktige internasjonale problemstillinger og utviklingstrekk av betydning for gjennomføringen av menneskerettighetene. Rapporten gir også innsikt i hvordan Norge arbeider for å møte disse utfordringene. 

Den 12. mai 2009 ble Norge valgt inn som medlem av FNs menneskerettighetsråd for perioden 2009-2012. Medlemskapet styrker vår internasjonale påvirkingskraft. Samtidig skaper det en forventning om at Norge leverer god menneskerettighetspolitikk i relevante fora og arenaer. 

Vi ser dette som en unik anledning til ytterligere å styrke menneskerettighetsarbeidet i vår utenriks- og utviklingspolitikk.