Muligheter i mangfold. Regjeringens nye Indiastrategi
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Kronikk av utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Oslo 28. august 2009
Tale/innlegg | Dato: 28.08.2009
Av: Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre
Konkurransen om Asias oppmerksomhet øker. Hvis Norge skal makte å hevde sine interesser i fremtiden, må vi bygge sterke økonomiske og politiske relasjoner med det nye Asia. Fra før har Regjeringen lansert Kina- og Vietnamstrategier, nå lanserer vi vår nye Indiastrategi.
Konkurransen om Asias oppmerksomhet øker. Hvis Norge skal makte å hevde sine interesser i fremtiden, må vi bygge sterke økonomiske og politiske relasjoner med det nye Asia. Fra før har Regjeringen lansert Kina- og Vietnamstrategier, nå lanserer vi vår nye Indiastrategi.
En ny verdensorden?
Når historikere en gang i fremtiden skal se tilbake på ”vår tid”, vil ett utviklingstrekk fremstå som klarere enn andre: den geopolitiske maktforskyvningen fra vest mot øst. Vi har vokst opp i en verden dominert av to supermakter. I dag lever vi en verden med stadig flere større aktører; en såkalt multipolar verden. En rekke av disse nye aktørene vokser frem i Asia: Kina, India, Vietnam og Indonesia.
Maktforskyvningen østover er en utvikling som har økonomiske og politiske sider, men også strategiske.
Fra elefant til tiger
India har gjennom historien vært møtested for en rekke kulturer, religioner og sivilisasjoner. Landet har tatt opp i seg elementer fra både nærliggende og fjerntliggende kulturer. Det er i dag verdens største, liberale demokrati og fører en konstruktiv utenrikspolitikk med vekt på stabilitet både i Sør-Asia, i Asia generelt, og globalt. Samtidig vokser en av verdens store økonomier frem, med et enormt indre marked.
India er i ferd med å ta steget fra å være en regional makt i Sør-Asia, til å bli en av Asias nye økonomiske tigre. Indias fremvekst er et positivt trekk i den globale utviklingen. India er en aktør av et format og av en størrelse som Norge må forholde seg positivt og proaktivt til. Regjeringen vil med Indiastrategien legge grunnlaget for et sterkt og nært samarbeid med India.
Regjeringens Indiastrategi
Vi trenger i dag en helhetlig, sammenhengende og koordinert politikk overfor India. Det er nødvendig vi skal nå frem i konkurransen med andre land og aktører.
Regjeringen vil stryke den politiske dialogen med India, både om regionale og globale forhold. Vi vil også samarbeid med India for å få mer effektive, representative og legitime multilaterale organisasjoner.
Vi må bygge vårt samarbeid på en kunnskapsbasert politikk. Vi må styrke vår evne til å forstå rammebetingelsene for samarbeidet både når det gjelder den sikkerhetspolitiske, økonomiske, sosiale og klimamessige utviklingen i India og Sør-Asia. Regjeringen etablerer derfor et forskningsprogram i regi av Norges Forskningsråd for å fremme forskningssamarbeid mellom Norge og India på utvalgte områder.
Mulighetenes marked
India har opplevd en sterk økonomisk vekst de siste 20 årene. En voksende tjenestesektor og en økende, velutdannet engelsktalende arbeidsstyrke gjør India til en interessant samarbeidspartner.
Samhandelen mellom Norge og India var i fjor om 5 milliarder kroner. Offshore, telekommunikasjon, maritim sektor og fornybar energi er områder hvor Norge har markert seg i India. Mulighetene for norsk næringsliv er enorme. Telenor investerer i disse dager milliardbeløp telekommunikasjonsmarkedet. Regjeringen besluttet i 2008 at Statens Pensjonsfond – Utland skal øke sine investeringer i India. Norge er nå en betydelig investor også i India, og investeringene vil øke.
Regjeringen vil gjennom Indiastrategien sikre norsk næringsliv best mulig rammebetingelser og forutsigbarhet. Det forhandles om den handelsavtale mellom EFTA-landene og India, og en skatteavtale mellom Norge og India skal godkjennes i løpet av kort tid. Vi vil også bidra med profileringen av norsk kompetanse og teknologi på områder hvor vi ligger langt fremme internasjonalt.
Ett land – flere århundre
På tross av en rivende økonomisk utvikling står India overfor store utfordringer. Landet lever i flere århundrer samtidig - side om side med et moderne kunnskapssamfunn eksisterer mer tradisjonelle jordbrukssamfunn. Det indiske samfunnet er preget av motsetninger. Det betyr at vi fra norsk side må finne en riktig balanse i vår tilnærming til landet. Vi skal drive ”business” samtidig som vi bidrar til fattigdomsreduksjon og bedre helse.
Satsing på globale helsespørsmål er viktig i norsk utenrikspolitikk. Helse og utvikling henger sammen, og et organisert helsetilbud er viktig for å snu fattigdommensspiralen. Regjeringen har etablert et partnerskap mellom Norge og India innenfor helsesektroen. Norway-India Partnership Initiative inngår som en del av FNs tusenårsmål om reduksjon av barne- og mødredødligheten. Vi vil videreutvikle dette samarbeidet med India og bidra til at India når sine utviklingsmål.
Et globalt skjebnefellesskap
Vår tids største utfordring er knyttet til klima og klimaendringer. Fortsatt økonomisk vekst vil øke etterspørselen, og dermed utslippet av klimagasser.
Norge og India er vevd sammen i klimaendringenes globale skjebnefellesskap. Alle land har rett til utvikling. Samtidig er det viktigere enn noensinne at det store vekstøkonomiene klarer å finne balansen mellom beovet for økt vekst og behovet for å sikre fremtidens klima. India spiller en fremtredende rolle i klimaforhandlingene. Indiske myndigheter har utarbeidet en nasjonal handlingsplan om klimaendring, hvor utviklig av alternative energikiler prioriteres. Norge ønsker å etablere et partnerskap med India for utvinningen av vannkraft, solenergi og andre fornybare energikilder.
Potensialet er også stort for et samarbeid om utviklingen på ”den tredje pol” – Himalaya. Isbreene her er særdeles viktige for vanntilførseslen og gir livsgrunnlaget for milliarder av mennekser. Breene er samtidig svært sårbare for klimaendringer. Norge vil samarbeid med India om klima- og polarforskning.
Ibsen skriver i Peer Gynt at: ”Når verden snurrer, så snurrer vi med”. I en verden i endring skal Norge ikke bare ”snurre med”. Vi skal være i forkant. Et tett samarbeid med det nye Asia er derfor viktig.